Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Murakas: Hiina turg võib lõpetada Eesti piimanduse kiratsemise

Hiina turg võib lõpetada Eesti piimanduse kiratsemise ja tõsta kokkuostuhindasid, sest suurelt Aasia turult on võimalik leida äripartnereid, kes jääksid rahule nende ekspordimahtudega, mida Eesti piimatööstus neile piimapulbri ja juustu näol saab pakkuda, leidis maaeluminister Urmas Kruuset Hiina visiidil saatev E-piima juht Jaanus Murakas.

Jaanus Murakas ütles saates "Uudis+", et Hiina ja Euroopa ärikultuurid on väga erinevad, mistõttu on ka läbirääkimised teistsugused. "Igal maal on omad kombed, hoiakud ja spetsiifilised riskid, mida meil tuleb veel kõvasti õppida, kuidas siin terve nahaga äri teha," nentis Murakas.

Eesti ettevõtjad tundsid Venemaa turgu ja sellega kaasnevaid riske, kuid Aasia turule sisenedes tekivad absoluutselt teised riskid, mida tuleb Muraka arvates osavalt hinnata.

Hiina kaitseks kriisi eest

Samuti on Euroopa kogemus näidanud, et ilma Hiina turuta ei saa, sest kõik suured piimatootjad alates Hollandist lõpetades Saksamaaga ekspordivad oma kaupa Hiina turule.

"Meile on siiamaani see turg kinni olnud, kuid mida rohkem on meil võimalusi, seda paremini oleme me valmis järgmisteks kriisideks ning ei teki enam olukorda, kus Vene turu ära kukkumisel pole meil selle kaubaga enam kuhugile minna," rääkis Murakas.

E-piima juht toonitas, et Eestil peavad olema võrdsed konkurentsi tingimused võrreldes teiste EL-i riikidega. "Hiina loob selle eelduse, et meil on olemas suurem valik kliente, kelle käest oleks meil võimalik saada lisandväärtust ning kvaliteetsemate toodete eest paremat hinda," leidis Murakas.

Ühtlasi annaks see ka tööstusele võimaluse farmerile paremat hinda maksta ning lõpetaks piimandussektori tänase kiratsemise. Jaanus Muraka hinnangul on käesoleva visiidi käigus selleks suur samm edasi astutud.

Rõõmuhetk Eesti piimatootjale

"Maaeluminister Urmas Kruuse allkirjastas eile Eesti ja Hiina ühiste kavatsuste protokolli, kuid sellega pole turg meie jaoks veel avanenud ning protsessid lõppenud, kuna natuke on vaja veel bürokraatiat ületada, mis aga teeb läbirääkimised potentsiaalsete partneritega raskemaks," tunnistas Murakas, kes aga kinnitas, et rõõmuhetk on lepingu sõlmimine kindlasti.

Eesti piimatootjate puhul on varem räägitud aga sellest, et meie tootmismahtude juures ei suudeta Hiina partnerite, kes tegutsevad ülisuurel turul, vajadusi täita. E-piima juhi hinnangul on aga võimalik leida kliente kellele Eestis toodetavad kogused sobivad.

"Hiina on väga suur maa, kus on erineva suurusega tehaseid, mistõttu ei tekita partnerite leidmine probleeme, sest me ei pea ju ära katma iga hiinlase toidulauda," möönis Murakas, kelle sõnul on ka E-piimal tekkinud Hiinas juba kaks kuni kolm uut ärikontakti.

"Meil on potentsiaalsed ostjad siin olemas ja me ootame administratiivsete takistuste kadumist," lisas Murakas.

allikas: ERR uudisteportaal.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960