Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 10. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muudatustest toetatavate investeeringute tegemisel liisingu abil

Maaelu Arengukava perioodil 2014-2020 on investeeringutoetuste taotlejatele võrreldes varasemaga muutunud liisingu, kui abikõlbliku finantseerimisviisi, kasutamise reeglid.

Seni maksis PRIA toetuse summa täies ulatuses otse liisingufirmale pärast seda, kui taotleja oli PRIA-le esitanud korrektse maksetaotluse ja see oli saanud heakskiidu.  Nii toimub ka see ka edaspidi „Põllumajandusettevõtete tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetuse“ meetme esimese (27.02.-12.03.2015) ja teise (17.-31.08.2015) vooru; meetme „Investeeringud majandustegevuse mitmekesistamiseks maapiirkonnas mittepõllumajandusliku tegevuse suunas“ esimese vooru (13.-20.04.2015) ning meetme „Investeeringud põllumajandustoodete töötlemiseks ja turustamiseks (mikro- ja väikese suurusega ettevõtjad)“ esimese vooru (08.-15.06.2015) toetusesaajate puhul.

Alates meetme „Investeeringud põllumajandusettevõtte tulemuslikkuse parandamiseks“ III voorust kehtivad uued reeglid selles ja edaspidi ka kõigis teistes meetmetes, kus liisinguga finantseerimise kasutamine on võimalik.

Toetus taotlejale, mitte liisingufirmale

Toetuse summat ei maksa PRIA enam  liisingufirma  arvelduskontole, vaid taotlejale tema igakordsete maksetaotluste ehk tasutud liisingumaksete alusel.

Maksetaotlusega saab deklareerida ainult neid graafikujärgseid makseid, mille on taotleja reaalselt liisingfirmale tasunud.  Nii võib esitada kalendriaastas kuni neli maksetaotlust kokku viie aasta jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest. Kokku on ühe taotluse kohta võimalik esitada kuni 20 maksetaotlust.

Nagu varasemaltki, tuleb toetusesaajal koos esimese maksetaotlusega PRIA-le esitada liisinguleping, maksegraafiku ärakiri ja liisingueseme üleandmise akt ning arve ärakiri ettevõtjalt, kellelt liisinguandja ostis liisingueseme.

Liisinguleping peab olema sõlmitud 2 aasta jooksul ning liisingumaksed peavad olema tasutud 5 aasta jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest. Liisingulepingu või maksegraafiku muutumise korral tuleb need PRIA-le uuesti esitada.

Uue korra järgi tuleb nüüd lisaks esitada iga maksetaotlusega ka liisinguandja poolt toetuse saajale väljastatud liisingumakse arve ärakiri ja makset tõendav dokument. Maksetaotlusega esitatavate tasutud liisingumaksete ehk maksedokumentide arv ei ole piiratud. Toetus makstakse taotleja arvelduskontole nende maksedokumentidega deklareeritud summade järgi.

Juhime tähelepanu, et kulud, mis on seotud liisingulepinguga ning teenustasu pangatoimingu eest, samuti intress, tagatismakse ja finantsteenusega seotud muud kulud ei ole abikõlblikud.

Küsimuste korral palume ühendust võtta infotelefonil 737 7678.

allikas: www.pria.ee

 

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960