Autor: Kadri Põlendik • 11. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rautsi talu juurikaid saab veebist

Neli gümnaasiumiõpilast otsustasid appi tõtata raskustes vaevlevatele põllumeestele ja enda loodud rakendusega toimetada nende saadused otse tarbijate kööki.

"Põllumeest nöörib kaubandus nii palju. Põllumees tahab ka ellu jääda, me teeme ju tööd. Saame nüüd küsida oma saaduste eest õiglasemat hinda," rääkis köögiviljakasvatusega tegeleva Rautsi talu juhataja Aarne Põri noorte loodud lahenduse olulisusest. Võrreldes hindadega turul ja hulgikaubanduse kokkuostus, ulatuvad vahed tema sõnul mõne toodangu puhul lausa seitsmekordseks.

EBSi gümnaasiumis õppivate Ruudolf-Gustav Hanni ja Karl Angelo Maiuri ning Kadrioru Saksa Gümnaasiumi õpilase Kristiina Toomiku ja Tallinna Reaalkooli abituriendi Elo Johanna Kuklase loodud õpilasfirma Sibis püüab seda probleemi lahendada. Nende loodud veebipõhine lahendus ühendab talumehed lõpptarbijaga, nii et kodumaiste saaduste huviline saab otse kasvatajalt tellida tema toodangut.

Noored ise ütlevad, et on võtnud eesmärgi teha võimalikult lihtne ja mugav teenus. Nii ei peagi tarbija tegema muud, kui valima veebist endale sobiva köögiviljade komplekti, mida on praegu valikus kolm, ning otsustama kui pika aja tagant ta tahab uut saadetist saada. Teenus on plaanitud püsitellimusena, mis tähendab, et uus toodang tuleb iga valitud ajavahemiku tagant. Pärast tellimuse tegemist jõuab info talunikuni, kes komplekteerib vajalikud tooted ja saadab Omniva kulleriga kliendi poole teele.

Idee sündis tänu tegevjuhi Rudolf-Gustav Hanni vanaemale, kes rääkis probleemist, et põllumeeste toodangut võiks saada lihtsamini tarbijani toimetada. Seejärel võtsid noored ette ringkäigu üle Eesti, et kohtuda talunikega silmast silma ja aru saada, kuidas nemad olukorda näevad ja kas see sobib noorte nägemusega, meenutas arendusjuht Karl Angelo Maiuri. Selgus, et huvi on suur ja nüüd helistavad põllupidajad neile juba ise.

Alustuseks tehakse koostööd vaid ühe taluga, et proovida, kuidas teenus tööle hakkab. Saaremaal asuva Rautsi talu juhiga puutusid nad kokku suvel Muhus, kus Aarne Põri käis oma kaupa müümas. "Meie olime seda juba varem mõelnud, et midagi sarnast võiks olla. Kuigi tarnime ka restoranidele, siis väga palju probleeme on jäänud lihtsa logistika taha, et tellimused ei jõua õigeaegselt meie juurde ja meie tellimused ei jõua tihtilugu ka saarelt Tallinna, mis on natuke peavalu valmistanud," rääkis Põri.

Samas tunnistas ta, et kõik saab aetud kui inimesed oma vahel suhtlevad ja kuna Sibise tegijad võtsid suhtlemise enda peale, siis nemad saavad keskenduda oma töö tegemisele. "Meie oleme lihtsalt kasvatajad ja tootjad, me tahaksime kangesti teha seda tööd, mida oskame teha," lausus Põri.

Ka hinnapoliitika on jäetud üsna lihtsaks. Tooted ei ole müügijuhi Kristiina Toomiku sõnul eriti kallimad kui poes, vahe on üksnes selles, et talumeestele jääb kasumiks tunduvalt suurem protsent kui poes. Konkreetseid numbreid Toomiku sõnul öelda ei saa, kuna see sõltub talust ja pakutavast toodangust. Hanni tunnistas, et neilt ostes on natuke kallim kui poest, kuid see on paratamatu, kuna transpordikulu on päris suur. "See mõjutab kogu mängu, aga anname endast parima, et talu saaks võimalikult suure osa endale," sõnas ta.

Noored ise võtavad samuti väikese vahendustasu, märkis Maiuri, kuid seda üritatakse hoida mõistlikkuse piires. "Me ei taha survestada talumehi, nagu seda teevad kaubandusketid. Selle eest seisame väga põhimõtteliselt."

Kuigi praegu vaadatakse üksnes ühe talu pealt, kuidas süsteem tööle hakkab, on plaanid suured. Esmajoones kavatsetakse uuel aastal lisada süsteemi veelgi talusid, millega omakorda laieneb tootevalik. Samuti on kaalul koostöövõimalused Leedus.

Talunik Põri märkis, et noorte lahendus küll põllumeest kitsikusest ei päästa, kuid on õlekõrs niigi raskel ajal. Nende laiem heaolu sõltub eelkõige poliitilisest tahtest. "Inimesteni on vaja kuidagi jõuda, jah, ta annab tööd, aga see, kuidas me ellu jääme, seal on meie siputustest vähe abi."

KOMMENTAAR

Need noored lähevad ärisseEpp Vodja, õpilasfirmade programmi Junior Achievement Eesti tegevjuht

See on vajalik idee, kuigi ma olen näinud kahte analoogilist. Kui turg kasutab, siis on neid vaja, aga seda nad näevad üsna varsti. Ma arvan küll, et see võiks vajalik teenus olla, sest talunikud ju peavad jõudma inimesteni. Euroopas analoogilised asjad töötavad küllalt hästi, et tellitakse otse endale ja sõlmitakse otselepingud.

Ma arvan, et need noored lähevad ärisse niikuinii. Kui räägime, et osa inimesi on lootusetult andekad ja teised on lootusetult andetud - neid on väga vähe, kes kuuluvad mõlemasse äärmusse. Mina arvan, et need on need äärmuse poisid. Nad on justnimelt see äärmus, keda hing ilmselt tõmbab sinnapoole. Mida nad õppeprotsessi saavad, see ei ole neile niivõrd ergutus, kuivõrd teadmised ja natuke ohutum praktika, et proovida oma asju läbi veel ja veel. Neil üks idee ajab teist taga.

PANE TÄHELE Sibise loojate soovitused teistele noortele ettevõtjatele

Lihtsalt võtke midagi kätte ja tehke ära. Ei ole mõtet mõelda kõike detailideni läbi, teha pikka äriplaani, mõelda kogu skeemi läbi. Tegutse, vaata, kuidas läheb ja siis peale seda saab teha lihtsalt järeldusi ja tegutseda edasi. Noorena on lubatud eksida ja eksimine on inimlik ja see on hea koht, kus õppida, reaalsest kogemusest. Sellest teooriaõpikust turundust või müüki või ettevõtlust, juhtimist ei õpi. Õpib reaalsest kogemusest.

Õpikutarkus annab palju juurde, aga seda peab õppima ka reaalses elus rakendama.

Selleks, et reaalselt saada õige meelestatus kätte ja saada aru, kuidas maailm meie ümber toimib, on väga tähtis, et me ise läheks välja ja teeks midagi.

Võimaluse leiab alati, kui on motivatsioon, siis kõik on tehtav.

Tuleks lahti lasta igasugu vabandustest: mul pole aega, mul on vaja koolis käia, vaja teha seda ja teist. See on prioriteetide küsimus.

Kuigi praegu on võimalik Sibise kaudu talukaupa tellida üksnes nende veebilehelt, käivitub sel nädalal ka mobiilirakendus nii iOS-ile kui ka Androidile.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960