Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Copa-Cogeca töögrupp keskendub moodsatele tehnoloogiatele

Möödunud nädalal esmakordselt kogunenud töögrupp kõneles uute tehnoloogiate, nagu näiteks suurte andmemahtude käitlemine ning täppisviljeluse olulisusest ja võimalustest farmerite sissetulekuid suurendada.

“Innovatsioon aitab kaasa konkurentsivõimelise ja tõhusa põllumajandussekori arengule, aidates vähendada tootmiskulusid ja toota rohkem vähemate vahenditega. Täppisviljelus, robotid ja droonid on juba kasutusel mõnedes farmides, kuid peame paremini mõistma neid uusi tehnoloogiaid, et muuta need põllumeestele ja ühistutele rohkem kättesaadavaks. Vaja on jagada teadmisi ja kasutada uuringutegevust nii, et suudame seda reaalselt kasutada kasvava elanikkonna toitmiseks. Peame võtma juhtiva rolli selles arutelus,“ ütles Copa-Cogeca peasekretär Pekka Pesonen.

Täppisviljelus tähendab info kogumist, mõistmist ja kasutamist põllu varieeruvaks harimiskes või loomakasvatuseks. Farmides kogutud infot saab kombineerida ajalooliste ja reaalaja andmetega, näiteks ilmaennustuse, mullastikutingimuste vm kohta ning seejärel kasutada äriettevõtete poolt farmerite abistamiseks tootlikkuse suurendamisel. Roboteid kasutatakse järjest enam piimafarmides, varsti jõuavad need ka viinamarjaaedadesse ja aiandussektorisse. Droonide kasutamisel põllumajanduses on hiiglaslik potentsiaal. Tuleb korraldada koolitusi, et põllumeestel oleksid vajalikud oskused nende tehnoloogiate kasutamiseks.

Uued seadusettepanekud võivad aga kaasa tuua tõsiseid väljakutseid, näiteks seoses põllumajandusmasinate keskkonnanõuetele vastamisega. On oluline tagada, et vajalik tehnika on kättesaadav ka tulevikus ning mõnede põllumajandusvaldkondade spetsiifilised vajaduse oleksid täidetud.

Tehnoloogilised arengud tõstatavad ka omandiõiguse ja andmekaitse alaseid küsimusi, samuti süsteemide ühilduvuse, töökaitse, koolituse jne temaatikas. Oluline on ka tagada, et farmeritele pakutavad uued tehnoloogilised lahendused lähtuvad tõepoolest põllumeeste vajadustest ja huvidest ega ole muude valdkondade poolt dikteeritud. Uuringu- ja innovatsioonitegevuse tulemused peavad looma lisandväärtust põllumeestele ja nende ühistutele.

Allikas: EPKK

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960