Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimalehmade ja sigade kasvatajad saavad kätte erakorralise toetuse

17. detsembril valmisid PRIAs otsused Euroopa Liidu erakorralise toetuse maksmiseks 2115 piimatootjale kogusummas 7 920 998 eurot  ja 106 sealihatootjale kogusummas 2 639 806 eurot, mis hakkab nende kontodele jõudma järgmisel nädalal.

Toetuse eesmärgiks on anda Eesti piima- ja sealihatootjatele erakorralist toetust, mis aitaks neile osaliselt hüvitada pikalt püsinud turuhäiretest ning väga madalatest kokkuostuhindadest tingitud majanduslikku kahju. Toetus on mõeldud neile põllumajandustootjatele, kes oma toodangut tegelikult turustavad ning on halva turuolukorra tõttu kahju kannatanud.

Piimasektoris makstakse erakorralist toetust piimatootjale, kes tänavu 15. septembri seisuga pidas põllumajandusloomade registri andmetel vähemalt üht piimatõugu lehma. Seakasvatussektoris saavad toetust sealihatootjad, kes tänavu 15. septembri seisuga pidasid seakatku leviku tõkestamiseks kehtestatud III piirangutsoonis sigu või väljaspool III piirangutsooni emiseid. Samuti peab seakasvataja olema teatanud põllumajandusloomade registrile 1. mai seisuga peetavate sigade või emiste arvu tegevuskohas. Toetust ei maksta VTA ettekirjutuse alusel hukatud sea kohta, Maaelu Edendamise Sihtasutuselt seapidamise lõpetamise toetust taotlenud sealihatootjaile ega neile, kelle summa jääb alla 100 euro.

Toetusi makstakse loomade kohta järgmiste ühikumääradega: piimatõugu lehm – 85,65 eurot; siga – 27,24 eurot; emis – 13,62 eurot. Toetust rahastatakse Euroopa Liidu ja Eesti eelarvest.

Erakorralise toetuse saamiseks ei olnud loomakasvatajatel vaja PRIA-le taotlusi esitada, toetuste määramine toimub PRIA registrite osakonna menetletud andmete põhjal.

Lisa: Toetused maakondade lõikes

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960