30. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jüri Laur: Teooria ja tegelik põllumajandus erinevad

Eriala: Põllumajandussaaduste tootmine ja turustamine, bakalaureuse 3. kursus.Mahe tera- ja köögiviljakasvatus.

Oled olnud NPK liige samuti juba ligi poolteist aastat. Mida see kogemus sulle andnud on?

NPK liikmena on mul avanenud suurepärane võimalus sukelduda süvitsi põllumajandusse. Koolipingis teooriat õppides ei saa teinekord arugi, kuidas asjad põllumajanduses tegelikult käivad. Tänu auväärt Noorte Põllumeeste Klubile olen saanud võimaluse kohtuda põllumeestega ning külastada põllumajandusettevõtteid. Kindlasti on ettevõtete külastamised ja vestlusõhtud minus äratanud palju indu ja pakkunud mõtteainet edaspidisteks toimingiteks minu elus seoses põllumajandusega.

Kuidas läks sul möödunud aasta? Mida tegid?

Olles tudeng on loomulikult minu põhitööks õppimine, kuid jääb ka aega muudeks, kodusteks, toimetusteks. Pakkusin igal võimalikul vabal ajal abikätt oma isale kodutalus. Kasvatame teravilja ja katmikkultuure (kurk, tomat). Suvine aeg möödus enamjaolt katmikköögiviljade hooldamisele, korjamisele ja realiseerimisele.

Mis on plaanid uueks aastaks?

Uus aasta tuleb väga sarnane eelmisele. 2016 oktoober suubun Eesti Kaitseväkke ajateenijaks ning seda kaheksaks kuuks. Seoses sõjaväega ei sea ma hetkel suuremaid eesmärke järgmiseks aastaks, eks vaatab mis tulevik toob.

Mida arvad Eesti põllumajanduse hetkeseisust?

Kindlasti pole mina väga pädev inimene seda rääkima, kuna puudub kogemus ettevõtluses. Kuulates aga uudiseid ja mõningaid tuttavaid, siis kõige kehvem seis on seakasvatajatel, samuti ka ettevõtetel, kes tegelevad piima tootmisega.  Põhjuseid on kindlasti mitmeid, minu arvamus kehvast turuolukorrast on liigne ületootmine Euroopas, kuid paljudel on kirg maaelule ning sellega tegeleda ja kui keegi tegeleb põllumajandusega, siis see on minu silmis igati teretulnud.

Räägitakse siin-seal, et noorel on väga raske alustada, pole maad ja keegi ei soovi kaupa osta. Kas nõustud sellega?

Kindlasti on raske alustada, põllumajanduse turg on hüplik ja pole kunagi saavutanud stabiilsust. Peab ära mainima, et maal käib tihtipeale ettevõtmine põlvest-põlve ja enamjaolt alustajad on saanud hoo sisse oma vanemate ettevõtetest.

Maad leiaks kindlasti, oleneb lihtsalt millise suuna valida, ei pea ju alustama suuremahulise teraviljatootmisega, saab ka väiksematel pindadel ennast väga edukalt ära elatada. Rääkides inimeste soovimatusest osta mingit kaupa, siis selle selgitab välja äriplaan ja nõudlus turul – ei tasu toota ebaefektiivselt.

Autor: Diana Salf

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960