Autor: Mait Kraun • 31. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta viimased börsiuudised

Nädal börsidel: Mississipi üleujutused panid nisu hinna tõusma; Euroopat ähvardab jätkuvalt külm ilm; puuvilla hind tegi 2015. aastal üllatava kasvu; nafta hind stabiliseerus.

Mississipi üleujutused panid nisu hinna tõusma

Paduvihmad ujutasid üle USAs Mississippi jõe, mis on riigi suurim sisemaine laevandustee. Jõe üleujutuse pikkus oli 5 kilomeetrit, mis oli piisav, et teraviljade hinnad kallinema panna. Mississippi jõe ääres olevate Louisiana sadamate kaudu toimub 60 protsenti USA teraviljaekspordist.

Üleujutus tõstis New Orleansis sojaubade veohinda mõne päevaga 10 senti buššeli kohta. Maisi vedamine muutus buššeli kohta aga 5 senti kallimaks. USA on maailma suurim teraviljade eksportija.

Teraviljade vedamiseks hakatakse rohkem kasutama Illinoisi jõge. „See probleem saab olema lühiajaline, sest oodata on kuivemat ilma,“ ütles INTL FCStone’i riskihaldur Troy Lust. „Eksportijad saavad kasutada ka Illinoisi jõge, sest vahepeal on jõgi suletud ka liiga jäise ilma tõttu.“

Teisipäeval kallines Bloombergi Teraviljade indeks 0,8 protsenti 39,92 punktini. Veel mõni päev tagasi jõudis indeks madalaima tasemeni alates 2008. aastast (39,46).

Nisu hind tõusis Chicago börsil üleujutuste tõttu 2 protsenti 4,79 dollarini buššelist, mis on kõrgeim tase alates 3. detsembrist. Teisipäeval kallinesid ka sojaubade ja maisi hinnad. Nädala lõikes langes maisi hind aga 0,2 protsenti ja sojaubade hind odavnes 1,6 protsenti. Kummagi buššel maksab 3,637 ja 8,687 dollarit buššelist.

USA nisu hind on suvest alates langenud üle 25 protsendi, sest pakkumine on suur ja varud on kasvanud.

Euroopa aga ennustatakse jätkuvalt, et ilm muutub jaanuaris järsult külmemaks. Sellel aastal on detsember olnud erakordselt soe, mis on takistanud talinisul karastumast. Külma ilma järsk tulek võib nisu seega tugevalt kahjustada. Õhutemperatuur on olnud tavapärasest 2-4 kraadi soojem.

Toidunisu hind kallines Euroopas nädalaga 1,1 protsendi võrra ja tonn maksab 175,25 eurot. Rapsiseemnete hind kallines 0,1 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 374,25 eurot.

Kooritud piima pulbri hind tusis Euroopas 0,3 protsenti ja tonn maksab 1678 eurot.

 

Euroopa põllukultuuride ja nendest valmistatud toodete eksport kasvab

Septembris kasvas Euroopa Liidu põllumajanduskultuuride ja nendest valmistatud toodete eksport kolmandatesse riikidesse eelmise aasta sama ajaga võrreldes 6,0 protsenti, kirjutab agri.eu.

Pärast mõningast aeglustumist augustis on Euroopa Liidu põllukultuuride ja nendest valmistatud toodete eksport jätkanud positiivset trendi (eelmise kuuga võrreldes +13%) Septembris ületas eksport importi 2 miljardi euroga. Kõige rohkem kasvas eksport septembris augustiga võrreldes USAsse (+19%) ja Hiinasse (+18%).

Venemaa langes arvestuses USA, Hiina ja Šveitsi järel neljandale kohale. Kõige rohkem kasvas veini, kange alkoholi, likööri, šokolaadi ja maiustuste eksport. Võrreldes augustiga kasvas ka import (+4,5%). Kõige enam kasvas õliseemnete import.

Puuvilla hind tegi 2015 üllatava kasvu

Puuvilla hind on olnud sellel aastal tooraineturu üllataja. Vaatamata üldise turu nõrkusele on puuvilla hind sellel aastal kallinenud.

New Yorgi puuvilla futuuride hind on tõusnud aasta algusest alates 5 protsenti. Tegemist ei ole suure tõusuga, aga võrreldes CRB toorainete indeksiga (-25%) on tõus olnud siiski märkimisväärne. Bloombergi toorainete indeksi 22 tooraine seas on puuvill ainuke, mis on sellel aastal kallinenud. Tõsi, indeksis pole kakaod, mille hind on sellel aastal tõusnud 7 protsenti.

Osati on hinnatõusule kaasa aidanud Hiina, kes muutis puuvilla tööstuse rahastamise reegleid. Lisaks sellele on puuvilla hinnad varemalt kõvasti langenud (2014 langesid hinnad 29%), mis on tooraine populaarsust kasvatajate seas vähendanud. Prognoositakse, et 2015-2016 hooajal langeb tootmine kolmandat hooaega järjest.

Puuvilla naela hind kaupleb praegu 63,9 dollarisendi juures. Kakao hind kukkus nädalaga aga 1,8 protsenti ja tonn maksab 3208 dollarit. Robusta kohvi hind langes 0,9 protsenti 1478 dollarini tonnist.

 

Nafta hind stabiliseerus

Pärast detsembri alguses toimunud järsku langust on nafta hind mõneti stabiliseerunud. Üleeelmisel nädalal vähenesid USA naftavarud oodatust rohkem ja arvatakse, et varud vähenevad ka teist nädalat järjest. See on aitanud nafta hinnalanguse peatada.

Saudi Araabia riigieelarves on arvestatud, et nafta jääb järgmisel aastal umbes samale tasemele pidama. WTI toornafta kallines nädalaga 2,1 protsenti ja Brent lisas 1,4 protsenti. Kumbki maksis päeva lõpuks 37,04 ja 37,16 dollarit barrelist.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960