Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 31. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Copa-Cogeca reaktsioonid EL põllumajandusnõukogu teemadel

Copa president Martin Merrild ütles viimasel EL põllumajandusministrite koosolekul käsitletud mahepõllumajanduse reformi kommenteerides, et kiired kokkulepped kolmepoolstes läbirääkimistes on väga oodatud, sest tootjad vajavad selgust uutes reeglites.

Kokkuleppele jõudmine võib võtta veel viis kuud aega, kuid Copa-Cogeca kiirustab osapooli tagant leidma ühisosa küsimustes, kus Europarlamendil ja liikmesriikidel on juba sarnane lähenemine. Näiteks sega-tootmisviisi säilitamises järk-järgulisel mahepõllundusele üleminekul. Samas võib eurosaadikute ettepanek farmi suuruse piiramisest negatiivselt mõjutada olemasolevaid maheettevõtteid, mistõttu on siinkohal komisjoni ja EL nõukogu kokkulepe hädavajalik, lisas ta.

Sealiha eraladustamise toetuse avamine 2016. aasta jaanuaris on oluline meede leevendamaks kriitilist hinnasurvet sealihaturul. On kahetsusväärne, et seda ei kehtestatud juba varem, ültes Martin Merrild. Poola ministri ettepanekut sealiha eksporditoetuste taaskehtestamiseks volinik Hogan ei toetanud.  Kokkulepe koolipiima ja -puuvilja toetusskeemide lahushoidmisest on aga positiivne ning samas liinis Copa-Cogeca varasemate soovitustega.

Merrild pidas positiivseks ka nõukogu arutelu EL ettepanekutest ravisöötade ja veterinaarravimite kohta. Neil teemadel on vaja pragmaatilist lähenemist. Loomade tervise hoidmine ja parendamine on parim viis antibiootikumiravi vähendamiseks. Copa-Cogeca on pühendunud antibiootikumide vastutustundliku kasutamise edendamisele – neid tuleb kasutada nii vähe, kui võimalik ning nii palju, kui vajalik, ütles Merrild.

Üleminek biomajandusele toob endaga majanduskasvu, uued töökohad ja ressursitõhususe ning aitab kaasa  võitlusele kliimamuutusega – omades sealjuures lisaks ka potentsiaali farmerite sissetuleku suurendamisele. Liikmesriikidel tuleb luua vajalik raamistik ja vahendid selle väljaarendamiseks, sõnas Merrild. 

Lisaks arutasid EL põllumajandusministrid importmee kvaliteedi ning EL mesindussektori konkurentsivõime üle. Martin Merrild väljendas Copa-Cogeca toetust nimetatud murekohtade käsitlemisele.

Loe lähemalt põllumajandus- ja kalandusnõukogu istungist SIIT.

 

Allikas: EPKK

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960