Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 5. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA: Mida pidada silmas korrektse maksetaotluse esitamisel?

Toetuse saajate esitatud maksetaotluste menetluse käigus on selgunud tõsiasi, et praktiliselt iga teise maksetaotluse puhul tuleb PRIAl teha  toetuse saajale järelepärimisi.

Toetuse saaja peab maksetaotluse esitamisel veenduma, et kõik esitatud dokumendid on korrektsed, nendes sisalduv info on arusaadav ja hinnapakkumisega ühilduv ning dokumendid on allkirjastatud.

Digitaalselt allkirjastatud dokumendid peavad olema esitatud e-posti teel digikonteineriga. Sisse skaneeritult või paberkandjal esitatud digitaalse allkirjastamise kinnituslehed ei ole arvestatavad.

Toetuse väljamaksmiseks liisingulepinguga ostetud investeeringuobjekti puhul esitab toetuse saaja PRIAle pärast investeeringu täielikku tegemist ja selle eest täielikult tasumist liisingulepingus ettenähtud korras maksetaotluse koos järgmiste dokumentidega:

 1) selle isiku väljastatud arve-saatelehe või arve ärakiri, kellelt liisinguandja ostis liisingueseme, ehk liisingfirmale tarnija poolt väljastatud arve;

 2) liisinguandja ja toetuse saaja vahel sõlmitud liisinguleping, liisingueseme üleandmise akt ja maksegraafiku ärakiri;

 3) punktis 1 nimetatud arve-saatelehe või arve ärakirjal märgitud rahalise kohustuse tasumist tõendava maksekorralduse ärakiri või väljatrükk.

Liisinguandja peab olema krediidiasutuste seaduse alusel ja korras tegutsev krediidiasutus või tema konsolideerimisgruppi kuuluv finantseerimisasutus.

Kui toetuse saaja on tasunud liisingeseme eest sissemakse otse tarnijale, peab olema ka see osa dokumenteeritud, ehk selle tehingu kohta on vaja PRIAle esitada  tarnija poolt väljastatud arve toetuse saajale ja selle tasumist tõendav maksedokument.

Maksedokumentidega seoses maksab PRIA toetuse otse liisinguandjale järgmiste meetmete ja taotlusvoorude osas:

-          „Põllumajandusettevõtete tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus“ I ja II voor;

-          „Maapiirkonnas majandustegevuse mitmekesistamise investeeringutoetus“ I voor;

-          „Mikro- ja väikeettevõtjate põllumajandustoodete töötlemise ning turustamise investeeringutoetus“ I voor.

Kõikides ülejäänud investeeringumeetmetes, kus on lubatud investeeringuobjektid soetada liisinguga, hakkab PRIA maksma toetust toetuse saaja kontole vastavalt tema poolt liisingfirmale juba tasutud osamaksetele.

Olulisi puudusi on meetme 4.1 „Põllumajandusettevõtete tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus“ maksedokumentide esitamisel seoses mobiilsete masinate ja seadmetega. Nende jaoks on toetus määratud eeldusel, et masin või seade on kantud hinnavõrdluskataloogi. Ka masina/seadme tegelikul soetamisel peab toetuse saaja olema kindel, et konkreetne soetatav investeeringuobjekt on võrdlushindade kataloogi kantud ja andmed valideeritud. Kui soetatud objekti kohta hinnakataloogis täpselt objektile vastavad andmed puuduvad, siis Euroopa komisjoni delegeeritud määruse nr 640/2014 artikli 35 p 2 kohaselt on PRIA-l õigus toetuse maksmisest keelduda või tühistada määramine täielikult või osaliselt, kui ei ole täidetud määrusega kehtestatud kohustusi.

Olulisi puudusi on seoses meetme 4.1 „Põllumajandusettevõtete tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus“ mobiilsete masinate ja seadmetega – maksedokumente esitatakse ka selliste masinate-seadmete soetamise kohta, mille andmed ei ole kantud võrdlushindade kataloogi. Kui soetatud objekti kohta hinnakataloogis täpselt objektile vastavad andmed puuduvad, siis Euroopa komisjoni delegeeritud määruse nr 640/2014 artikli 35 p 2 kohaselt on PRIA-l õigus toetuse maksmisest keelduda või tühistada määramine täielikult või osaliselt, sest ei ole täidetud „Põllumajandusettevõtete tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetuse"  määrusega kehtestatud kohustusi.

Küsimuste korral maksetaotluste esitamise kohta palume helistada investeeringutoetuste infotelefonil 7377 678.

Allikas: www.pria.ee

 

 

 

 

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960