Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VTA: Riskipiirkondades kütitud metssigade liha Eestist välja viia ei tohi

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) tuletab jahimeestele ja metssigade liha käitlevatele ettevõtetele meelde, et sigade Aafrika katku riskipiirkondades (I-III tsoon) kütitud metssigade liha väljaviimine Eestist on keelatud.

„Riskipiirkondades kütitud metssigade liha väljaviimine Eestist on keelatud, ka siis kui loom on uuritud seakatku välistamiseks. Kehtiva seakatku tsoneerimise otsuse kohaselt loetakse riskipiirkonnaks kõik I-III tsooni kuuluvad alad ehk kogu Mandri-Eesti,“ ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda. „Samuti on äärmiselt oluline, et kõik jahiturismi korraldajad teavitavad teistest riikidest Eestisse saabunud kütte sigade katkuga seotud riskidest ning jälgivad, et piirangutsoonides kütitud metssigade liha Eestist välja ei viidaks. See on väga oluline ennetav meede, et vältida viiruse edasikandumist teistesse riikidesse.“

Kõik sigade Aafrika katku riskipiirkondades (I-III tsoon) kütitud metssead peavad olema uuritud seakatku välistamiseks ning positiivse uurimistulemuse korral nõuetekohaselt kahjutustatud. Kui kütitud metssealt võetud proov on positiivne, tuleb metssearümp matta viimasele asukohale võimalikult lähedale või toimetada selleks ettenähtud konteinerisse. Nakkusohtlike metsseakorjuste kahjutustamiseks tehtud kulutusi hüvitatakse Eesti Jahimeeste Seltsi kaudu.

I tsoonis kütitud metssigade liha ja sellest valmistatud tooteid võib turustada Eesti piires. II ja III tsoonis kütitud metssigade liha ja sellest valmistatud tooteid võib turustada vaid Eestis II ja III tsooni piires. I tsoonis kütitud ning katku suhtes uuritud metssigade liha ja tooted peavad olema märgistatud kolmnurkse ning II–III tsoonist pärinevate metssigade liha ja -tooted nelinurkse järelevalvemärgiga. Seega peab kogu riskipiirkondadest pärinev metssealiha ja sellest valmistatud tooted olema turustamisel erimärgistatud ja nende riigist väljaviimine on keelatud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960