Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 11. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduhindade seire katkemine halvendab tarneahela läbipaistvust

EPKK liikmeid teeb murelikuks, et põllumajandus- ja toiduvaldkonda puudutava turuinfo kättesaadavus on viimasel ajal oluliselt halvenenud.

Koda tegi möödunud nädalal Maaeluministeeriumile märgukirja, et otsida tekkinud probleemidele lahendusi.

„Kahetsusväärselt lõpetas Maaeluministeerium alates 2015. aasta septembrist Eesti jaehindade kogumise toidukauplustes, mis on katkestanud pikad aegread ja muutnud toiduainete turu analüüsimise äärmiselt keeruliseks. Tekkinud olukord on murettekitav, sest toiduainete tarneahela läbipaistvus ja info põhitoiduainete ostukorvi maksumuse kohta on oluline nii Eesti tarbijate kui toidutootjate jaoks,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

„Mullu kevadel avaldatud Konjunktuuriinstituudi uuring kinnitas, et 79% suurematest ja 60% väiksematest toidutootjatest puutus 2014. aastal Eestis kokku ebaausate kaubandustavadega. Toiduainete tarneahela probleeme on asutud aktiivselt analüüsima ka Euroopa Liidu tasandil. Ilma jaehindade regulaarse ja katkematu seireta halvenevad oluliselt võimalused rakendada teadmispõhiseid meetmeid ebaausate kauplemistavade vastu võitlemiseks ja toiduainete tarneahela toimimise parandamiseks,“ lisas Sõrmus.

Lisaks jaehindade kogumise katkemisele on viimase aasta jooksul halvenenud ka väliskaubandust puudutava statistika kättesaadavus. Statistikaameti algandmed on küll põhiosas kättesaadavad, kuid nende töötlemine ning analüüs käib paljudele ettevõtetele ning ettevõtjate ühendustele üle jõu. „See raskendab piiriülest kaubandust puudutavate otsuste langetamist, eriti mõjutab andmete puudumine pikema perspektiiviga otsuseid,“ rõhutas Sõrmus.

Varasemalt on Maaeluministeeriumi tellimusel toiduainete jaehindu kauplustes kogunud TNS EMOR ja Eesti Konjunktuuriinstituut.

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960