Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 20. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiviaia taastamise toetus tuleb taas

Veebruaris avaneb Eesti Maaelu Arengukava 2014–2020 (edaspidi MAK 2014–2020) uue eelarveperioodi raames rakendatava kiviaia taastamise toetuse esimene taotlusvoor, kus taotlustingimused on võrreldes varasemaga jäänud valdavalt samaks.

Maaeluministeeriumi maaelu arengu osakonna põllumajanduskeskkonna büroo peaspetsialist Timo Anis ütles Saarte Häälele, et kõige suurem erinevus võrreldes eelmise perioodiga on see, et toetuse taotleja ei tohi alustada aia taastamist muinsuskaitseameti kiviaia määrangut andva eksperdi kooskõlastuseta. Samuti ei tohi taastamist alustada enne Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametilt toetuse osalise või täieliku rahuldamise otsuse kättesaamist.

Kui seni oli lubatud alustada aia taastamist kuni viie meetri ulatuses eksperdi määrangut (aia tüüp, ladumisviis, kõrgus) ära ootamata, siis alanud perioodil see enam nii ei ole. Uuenduse eesmärk on vältida vaidlusmomente juhuks, kui oma riisikol alustatud taastamistööd ei vasta nõuetele ning sellele järgneb töö ümbertegemine. “Mõistlik on teha kõik juba algusest peale korrektselt,” märkis Timo Anis. Laias laastus on kiviaia taastamise põhialused jäänud Anise sõnul endisteks. Taastatav kiviaed peab asuma vähemalt 80 protsendi ulatuses nõuetekohaselt hooldatud põllumajandusmaal või piirnema vähemalt 80 protsendi ulatuses nõuetekohaselt hooldatud põllumajandusmaaga. MAK 2014–2020 eesmärkide kohaselt ei saa arengukava raames toetada kõigi kiviaedade taastamist (nt selliseid, mis on külas küll traditsioonilised, kuid ei piirne põllumajandusmaaga), vaid ainult põllumajandustegevusega seotud kiviaedade taastamist. Toetuse ühikumäär ühe meetri kiviaia taastamise eest on 60-90 sentimeetri kõrguse kiviaia taastamise puhul 16 eurot ja üle 90 sentimeetri kõrguse kiviaia puhul 25 eurot. Kiviaia taastamise toetuse määruse eelnõu kooskõlastusringil tegi kultuuriministeerium ettepaneku laiendada toetust ka kiviaia neile osadele, mis ei ole säilinud, kuid mille olemasolu on tuvastatav säilinud osade järgi või arhiivimaterjali põhjal.

Timo Anis märkis, et kõiki nüansse ja olukordi ei saa määrusega reglementeerida ning on asju, mida on vaja hinnata kohapeal looduses visuaalselt ja olemasoleva materjali alusel.

Allikas: Saarte Hääl.

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960