22. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Green Agri projekt ootab liituma põllumehi

Avalikkuses ilmuvad teated meie vete halvast seisundist, mille peamiseks süüdlaseks peetakse põllumajandust.

Suuremat tähelepanu tuleks pöörata põllumeeste keskkonnateadlikkuse tõstmisele ja keskkonnasõbralike investeeringute soodustamisele. Senisest enam peaks põllumeestele pakkuma koolitusi väetamise tehnoloogiate ja viiside osas.

Põllumajanduses tähtsustatakse üha enam toiteelementide tasakaalustatud ringlust, mis toetaks nii tootmise keskkonnamõju kahanemist kui ka suuremat agronoomilist ja majanduslikku efektiivsust piirkondlikul või üksiku ettevõtte tasandil. Juba praegu kasutavad paljud edumeelsed põllumehed taimekasvatuses täppisviljelust, mille üheks osaks on taimekasvuks vajalike toitelementide üle arvestuse pidamine. Kaugel pole aeg kui seadusega reguleeritakse taimetoitainete bilansi koostamise kohustus. Tuleb luua tugivõrgustik, kust oleks võimalik ammutada sellekohast oskusteavet.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) algatas koostöös Läti Põllumeeste Parlamendiga veekaitsele suunatud koostööprojekti GreenAgri. Projekti eesmärk on otsida järgmise nelja aasta jooksul võimalusi uuenduslike ja efektiivsete praktikate juurutamiseks orgaaniliste väetiste kasutamisel. Projekti mõte tuli reaalsest elust, kus ühelt poolt on põllumeestel selge vajadus koostada ja pidada taimetoiteainete bilanssi, teiselt poolt on karmistumas keskkonnanõuded. Eelmise aasta lõpus Riigikogus vastuvõetud Veeseaduses on mitmeid muudatusi, kus kitsendatakse väetamise piirnorme ja tähtaegu. See toob põllumeeste jaoks kaasa vajaduse uute investeeringute tegemiseks, üha enam on vaja ka oskusteavet, kuidas karmistuvate keskkonnanõuete tingimustes toimetada nii, et keskkond oleks hoitud ja saagid mõistliku omahinnaga salves.

Projekti tegevuste ettevalmistus algas juba möödunud aasta septembris. Nelja aasta jooksul korraldatakse põllumajandustootjate ning nõustajate koolitusi, ühiseid õppereise, demopäevi ja seminare, mille tulemusena soovitakse parandada Eesti ja Läti põllumajandustootjate teadmisi orgaaniliste väetiste kasutamisel.

Projekti üheks oluliseks osaks on pilootprogramm, millesse soovime kaasata kümme Eesti ja kümme Läti põllumajandusettevõtet. Programmis osalevad pilootettevõtted valitakse välja veebruari lõpuks. Pilootprogrammi raames otsivad nõustajad koostöös põllumeestega lahendusi keskkonnahoidlike praktikate juurutamiseks orgaaniliste väetiste kasutamisel.

Pilootprogrammis osalevad ettevõtted saavad professionaalsetelt keskkonna- ja põllumajandusekspertidelt väärtuslikke nõuandeid ettevõtte keskkonnaküsimuste lahendamiseks  ja veeseaduse karmistuvate nõuete täitmiseks. Koostöös ekspertidega koostatakse iga osaleva ettevõtte jaoks individuaalne tegevuskava.

Ettevõttes võetakse tasuta mulla- ja veeanalüüsid ning sõnnikuanalüüsid, testpõllumaa jaoks koostatakse taimetoiteainete bilanss, külvikord ja sõnnikulaotusplaan. Ettevõtte esindajad saavad võimaluse koos teiste pilootprogrammis osalevate põllumajandustootjatega osaleda õppereisidel Taani, Soome ja Lätti ning osaleda erinevatel koolitustel.

Kutsumegi pilootprogrammi osalema orgaaniliste väetiste majandamisega kokkupuutuvaid põllumehi, kellel on aega ja huvi koostöös ekspertidega tootmisüksuse tegevuskava ettevalmistamiseks ja elluviimiseks, koolitustel ja õppereisidel osalemiseks ning hiljem oma kogemuste jagamiseks teiste põllumeestega.

Programmis osalemiseks tuleb täita taotlusvorm ja saata see hiljemalt 26. jaanuariks 2016 e-posti aadressile [email protected]. Lisainfot leiab koja kodulehelt www.epkk.ee.

 

 

Autor: Ann Riisenberg

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960