Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 26. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilmus EMÜ professori Ülo Niinemetsa kaastoimetatud raamat taimede lehestiku fotosünteesist

Äsja ilmus professor Kouki Hikosaka (Tohoku Ülikooli, Sendai, Jaapan), professor Ülo Niinemetsa (Eesti Maaülikool) ja professor Niels Anteni (Wageningeni Ülikool, Holland) toimetatud raamat “Canopy photosynthesis: from basics to applications”, mis käsitleb lehestikuteaduse viimaseid arenguid.

„Kõik lehtede fotosünteesi kiirust määravad keskkonnatingimused varieeruvad taimelehestikes väga suurel määral. Eriti suur on varieeruvus valguse kättesaadavuses, tihti enam kui sada korda lehestiku üla- ja allosa vahel,“ rääkis Eesti Maaülikooli professor Ülo Niinemets. „Suure varieeruvuse tõttu on kogu lehestiku produktiivsuse arvutamiseks vaja kasutada keerukaid matemaatilisi mudeleid.“ Maailma juhtivate teadlaste poolt kirjutatud raamat annab ülevaate keskkonnatingimuste varieerumisest võras, lehtede kohanemisest keskkonna varieerumisele lehestikus, fotosünteesi ja taimede kasvu mudelitest lehtede ja lehestike tasemetel ning meetoditest mudelite skaleerimiseks maastike ja bioomide produktiivsuse hindamiseks. Lisaks saab raamatust teada, millised on viisid ökosüsteemide produktiivsuse mõõtmiseks ning lehestikumudelite verifitseerimiseks. Raamatus analüüsitakse ka põhilisi konkurentsiprotsesse taimestikus ning konkurentsi mõju taimede lehestike produktiivsusele.

„See lehestiku fotosünteesiraamat on esimene sellelaadne kokkuvõte, mis ühendab fotosünteesifüsioloogide, metsa- ja põllumajandusteadlaste, produktsiooni- ja konkurentsiökoloogide ning kaugseire spetsialistide parimad teadmised ning sellega loob suurepärased võimalused lehestikuteaduse veelgi kiiremaks arenguks,“ ütles Niinemets.

Raamat on rikkalikult illustreeritud ning on sobiv lugemine nii erialaspetsialistidele, tudengitele ja alustavatele teadlastele, kes soovivad mõista lehestiku talitlemise peamisi printsiipe, aga ka edasijõudnud teadlastele, kes tahaksid ennast lehestikuteaduse viimaste arengutega kurssi viia.

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960