Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 27. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siret Kotka: juba sel aastal võib tulla puudu eestimaisest sealihast

"Enam kui 400 seakasvatajat on juba pidanud oma tegevuse lõpetama. Kui nii edasi läheb, siis tekib risk, et tulevikus ei suuda Eesti oma kodusigadega Maarjamaa inimesi ära toita," nentis riigikogu liige Siret Kotka.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis eile maaeluminister Urmas Kruusele üle arupärimise, millega soovitakse ministrilt kuulda, kuidas plaanib valitsus alanud aastal tõkestada seakatku laia levikut ning milliseid meetmeid on nähtud ette Eesti seakasvatajate kriisiaegseks toetuseks.

"Sigade Aafrika katk on endiselt levinud laialt üle Eesti. Enam kui 400 seakasvatajat on juba pidanud oma tegevuse lõpetama. Kui nii edasi läheb, siis tekib risk, et tulevikus ei suuda Eesti oma kodusigadega Maarjamaa inimesi ära toita ja nõudluse katmiseks tuleb senisest enam importima asuda. Sigade Aafrika katku tõttu on hukatud ligi 23 000 kodusiga. Teades, et katkukolded ei ole vähenenud ja iga päev tuleb nakatunud metssigu juurde, siis soovime maaeluministrilt kuulda, millised on 2016. aastal seakasvatajate toetuseks ette nähtud kriisimeetmed," sõnas Riigikogu maaelukomisjoni aseesimees Siret Kotka. Saadiku sõnul on 2016. aasta riigieelarves põllumajanduse toetuseks ette nähtud 4,6 miljonit eurot, mis seletuskirja kohaselt peaks minema nendele põllumajandusharudele, kus kriis on kõige teravam – piima- ja sealihasektor.

"Paraku on meil alust arvata, et sealihakasvatajad sellest toetusest osa ei saa. Minister peab seda juttu, kas kinnitama või ümber lükkama. Tegelikult vajab sealihasektor märksa suuremat tuge ja pikaajalisemat strateegiat, et tänasest kriisist välja tulla. Kahjuks on meie valitsusel kombeks tegeleda vaid tulekahjude kustutamisega. Selline hiline reageerimine meie põllumehi aga ei aita," lõpetas Siret Kotka.

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960