2. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pastak: Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool kui „toiduketi kool“

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool on avatud koostööks kõigile lihasektoris tegutsevatele ettevõtetele.

Lihatehnoloogia-alase koolitusega alustati Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis 2006. aastal, kui endine Õisu Toiduainetetööstuse kool liideti Olustvere kooliga. 2007. aastal toodi õpilased Õisust ära ning õppetöö jätkus ainult Olustveres, õppepraktikad toimusid aga Õisus. 

Seoses kutsehariduse kaasajastamise programmiga käivitus Euroopa Liidu Regionaalarengu fondi toetuse abil 2008. aastal praktiliste väljaõpperuumide (õppetööstuse) ehitamine ja sisseseade soetamine Olustverre. 2010. aastal valmis kaasaegne õppetööstus toiduainetööstuse erialade praktikabaasiks. Üks osa valminud õppetööstusest on mõeldud lihatehnoloogia-alaste koolituste läbiviimiseks ning sisustatud selleks vajalike kaasaegsete seadmetega.

Kool kui „toiduketi kool“

Praegu on koolis võimalik tasemeõppes õppida 2 õppekaval: lihatoodete tehnoloogia, 4. taseme kutsekeskharidusõppe esmaõpe (180 EKAP, õppeaeg 3 aastat) ja lihatoodete tehnoloogia, 4. taseme kutseõppe esmaõpe (90 EKAP, õppeaeg 1,5 aastat).

Viimasena nimetatud õppekava on eelkõige suunatud täiskasvanud õppijatele ning õppetöö toimub mittestatsionaarse õppena kord kuus. Kool soovib  lähiajal käivitada ka nn. õpipoisiõppe koostöös ettevõtjatega. Õpipoisiõppe näol on tegemist õppevormiga, kus 2/3 õppest viiakse läbi ettevõttes, kus õppija töötab, ning 1/3 õppetööst toimub kooli juures.

Lisaks pakub kool täiskasvanutele täiendõppe võimalusi. Koolis on läbi viidud lihalõikuskursusi, lihatehnoloogia-alast koolitust, õpetatud valmistama vorsti, erinevaid  suitsutooteid, sinke, uluki- ja lambalihatooteid, toimunud on toiduohutuse ja lihahügieeni alaseid koolitusi. Koolitused on erineva pikkusega. Nende läbiviimisel on kasutatud nii PRIA kui ka Euroopa Liidu Sotsiaalfondi  toetusi. Samuti on ettevõtetele pakutud tasuliste koolituste raames võimalust töötajate enesetäienduseks.

Uute ideedena on lähiajal kavas läbi viia vinnutatud ja fermenteeritud lihatoodete valmistamise koolitus ning ka lihakonservide valmistamise koolitus eelkõige väiketöötlejatele ning neile, kes soovivad ise oma toodangut väärindada.

Õppetööstus annab head võimalused ettevõtjatele ka tootearenduseks. Väikese võimsusega seadmed ja mugavad ruumid sobivad katsetuste tegemiseks mitte ainult väiketootjatele, vaid neid saavad suurepäraselt kasutada ka suurettevõtted.

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool on avatud koostööks  kõigile lihasektoris tegutsevatele ettevõtetele ja töötajatele, kuid ka neile, kes soovivad selle valdkonnaga alles tegelema hakata.

Tere tulemast Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli!

Artikkel on ilmunud EPKK Lihafoorumi raames.

.

 

Autor: Arnold Pastak

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960