Andres Voore: Mida eestlane täna sööb või mida meile söödetakse?

Andres Voore: Mida eestlane täna sööb või mida mei
Andres Voore: Mida eestlane täna sööb või mida meile söödetakse?

Kadastiku Talu peremees, küüslaugukasvataja Andres Voore, on enne Vabariigi aastapäeva võtnud üles eestimaise toidu eelistamise teema.

Kui läheme toidupoodi siis reeglina saame valida kas sirutame käe kodumaise või import kauba järele. Kui aga valime valmistoodet siis saame valida tootjat ja koostist , aga mitte toote päritolu, sest tööstus ostab talle soodsat,  odavat toorainet ja Eestist ostetava tooraine nimekiri jääb aina lühemaks.

Hind loeb. Nii juhtub rahvaga kes on oma toidutööstuse maha müünud ja nii otsustabki täna investor kellelt  toorme ostab, toob kasvõi maailma teisest otsast, sest loeb ainult hind.

Minu teemaks on ikka küüslauk. Olen kahe aasta jooksul suhelnud suurema osa meie toiduainetööstustega ja pakkunud neile küüslaugupastat,  mida on väga mugav lisada muu toidumassi sisse, eriti lihamassidesse. Aga paraku räägivad töösturid kui ühest suust , et miks meile sinu Eesti küüslauk, kui meile tuleb Hiinast odav küüslaugu graanul. Ja nii juhtubki rahvaga kes on enda toidutööstuse maha müünud, me vajame toitu iga päev, sellest sõltub meie tervis, jätkusuutlikus, turvalisus ja heaolu.

Kas see huvitab üldse kedagi? Võrdluseks olen teinud TTÜ teadlastega katsed, mis tõendavad, et minu kasvatatud küüslaugu antioksüdantsus ületab mitmekordselt imporditava küüslaugu oma, lisaks sellele on tegemist värske ja meie lähedal kasvava küüslauguga.

See kõik on ilus aga tööstusel on vaja siiski ainult hinda. Investorile ja nagu näha ka tänasele valitsusele, ei ole ju  oluline kas elu maal edeneb, kas postkontor töötab, kauplus on avatud ja lastel on kus koolis ja lasteaias käia. Ja kas on tähtis, et kuskil Eestimaa vaiksemas servas tõuseb talu korstnast suitsu, kus hoolitetakse selle eest, et meie toidulaual oleks head ja paremat.

Tänase seisuga ütlen, et EI! Aga tundub, et nii me jõuamegi viie rikkama riigi hulka kui sööme kellegi teise kasvatatud toitu, müüme oma maad, metsad ja lapsed põgenevad  piiritaha tööle.

Olen pakkunud tööstustele, et paneme toodetele minu logo, kus kasutame Eestis kasvatatud küüslauku, et oleks selge eristus millises tootes Hiina graanul ja millises minu pasta. Toon siinkohal ka ühe võrdluse ja küsimuse tarbijale - kui kasutada toormes minu küüslauku, siis oleks lati suitsuvorsti hind 0,05 senti kallim. Ja nii lihtne see ongi, täna lihtsalt ei taheta Eestis Eesti asja ajada. Aga kui me terbijana täna ei küsi Eestis kasvatatud toitu, siis seda meile ka ei pakuta ja kui asi nii jätkub kaob seegi võimalus ära.

Siinohal ka minu küsimus, kas tarbijana tahaksime näha pakendil erisust, et eelistada Eestimaist, sest oleme ausad, hinnavahet ju praktiliselt polegi  - lati vorstipealt ainult  0,05 senti.

Eelistagem ka tegudes eestimaist ja küsigem kauplustest Kadastiku Küüslauguköögi logoga tooteid!

 

Osale arutelus

  • Andres Voore

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Oilseeds Tehnika otsib HOOLDETEHNIKUT

Oilseeds Tehnika OÜ

28. detsember 2017

Oilseeds Tehnika otsib LAOTÖÖTAJAT

Oilseeds Tehnika OÜ

28. detsember 2017

Uudised