25. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sealiha üleküllus kukutab Euroopas hindu

Sealiha üleküllus kukutab Euroopas hindu
Foto: Raul Mee
Sealiha üleküllus kukutab Euroopas hindu; Egiptus ostis suurel hulgal Euroopa nisu; Euroopa talinisu on ohus; suhkru hind tõusis 23 aasta kiireimas tempos.

Sealiha üleküllus on pannud Euroopas hinnad langema

Euroopa Liidu veise- ja sealiha toodang kasvab sellel aastal oodatust kiiremini, sest loomade keskmine kaal on kõrge, teatas USA põllumajandusministeerium.Euroopa nisumüüjate nõutud riskipreemia vähenes ja see meelitas Egiptust tegema suuri oste, kirjutab agrimoney.

Tänu lihatootmise buumile ja nõrgemale eurole kasvab tõenäoliselt järsult ka eksport. Ekspordi kasvu ei peata ka asjaolu, et konkurents on maailmas tihedamaks muutunud ja Vene turgudele pole jätkuvalt ligipääsu.Eriti hästi peaks minema sealiha tootjatel – eksport jõuab kõigi aegade rekordini. Vaatamata tugevale ekspordile on siseturul siiski liha üleküllus, mis hakkab sellel aastal tugevalt ka hindu survestama, teatas USA põllumajandusministeeriumi Brüsseli büroo.Büroo tõstis 2016. aasta sealiha toodangu prognoosi 23,242 miljoni tonnini. See on veidi vähem kui eelmise aasta rekordnumbrid. Varemalt prognoositi, et toodang ulatub 22,912 miljoni tonnini. Samal ajal arvatakse, et sisenõudlus püsib kehv. „Sealiha tarbimine tõuseb potentsiaalselt vaid Kesk-Euroopas,“ teatas büroo. Euroopas on sealiha hind sellel aastal langenud juba 5,9 protsenti 129,92 eurosendini kilost, selgub Euroopa Komisjoni andmetest.Egiptus ostis suurel hulgal Euroopa nisu

Egiptuse nisuostuga tegelev agentuur Gasc tegi eelmise nädala lõpus kolme kuu suurima ostu. Egiptus on ühtlasi maailma suurim nisuimportija.Gasci teatel ostsid nad kokku 240 000 tonni nisu – sellest 60 000 tonni osteti Prantsusmaalt ning sama palju ka Venemaalt. See on suurim tellimus alates oktoobrist.Egiptuse huvi on Euroopa tootjate jaoks hea uudis – varemalt oli riik mitmeid laste tunglaterade sisalduse tõttu tagasi lükanud. Kardeti, et Egiptus on välja kujundanud tunglaterade suhtes nulltolerantsi. Nüüd on riik kinnitanud konkreetselt, millised on nende nõuded. See vähendas eksportijate riski ning hinnad hakkasid langema.Pariisi toidunisu hind odavnes nädalaga 4,1 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 153,5 eurot.

Euroopa talinisu on ohus

Euroopa talinisu ähvardab aga külm ilm, sest sooja talve tõttu pole taimedel välja kujunenud külmakindlust, teatas Euroopa Liidu teraviljaturu seirega tegelev Mars.

 „Lääne- ja Kesk-Euroopas pole nisu kõvastumise protsess paranenud ning püsib allpool normaalset piiri. Selle on põhjustanud oodatust soojem ilm,“ teatas Mars.Nisu kõvastumine on protsess, mille käigus muutub taimes olev tärklis glükoosiks – see ennetab olukorda, kus taim saab külma ilma tõttu viga.Rapsiseemnete hind langes 2,3 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 348,5 eurot.USAs langes nisu hind eelmisel nädalal 3,7 protsenti 4,55 dollarini buššelist. Maisi hind kukkus 2,7 protsenti ja buššeli eest tuleb välja käia 3,61 dollarit. Sojaubade hind odavnes aga 1,6 protsenti ja buššel maksab 8,685 dollarit.

Suhkruhinnad tegid 23 aasta suurima tõusu

Suhkruhinnad tõusid ligi 9 protsenti, sest Rahvusvaheline Suhkruorganisatsioon tõstis maailma defitsiidi prognoosi, vahendab agrimoney.

Toorsuhkru futuuride hind tõusis teisipäeval New Yorgi börsil 9 protsenti 13,72 dollarisendini naelast, mis on viimase 23 aasta suurim tõus. Londonis kallines valge suhkru hind 6,1 protsenti 393,90 dollarini tonnist. Nädala lõpuks tõusid hinnad veelgi ning reedeks maksis suhkru tonn Londonis 407 dollarit. 

„Esmaspäeva õhtul olid kõik üllatunud ja täna toimus turgudel „välksõda“. Me kõik oleme veidi šokis,“ ütles Sucden Financiali pehmete toorainete analüütik Tom Kujawa.

Rahvusvaheline Suhkruorganisatsioon tõstis 2015-2016 aasta hooaja suhkruturu defitsiidi prognoosi 3,53 miljonilt tonnilt 5,02 miljoni tonnini. Prognoosi kohandati, sest nii Brasiilia, Euroopa Liidu kui ka India vähendavad nende hinnangul toodangut.Organisatsioon märkis, et tõenäoliselt hakkavad nüüd ka varud vähenema. Just suured suhkruvarud on viimastel aastatel suhkruhindu survestanud.Teistest põllumajandustoormetest kallines kakao hind 1,1 protsenti ja tonn maksab 2947 dollarit. Robusta kohvi hind kukkus suurte varude tõttu 5,6 protsenti 1329 dollarini tonnist.

Kokkuleppe lootused kergitavad nafta hinda

Loodetakse, et suuremad tootjad jõuavad naftatoodangu mahtude külmutamise osas kokkuleppele. See on pannud viimastel nädalatel ka nafta hinna tõusma.

WTI toornafta kallines 5,3 protsenti, Brent langes aga 0,3 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 33,31 ja 35,35 dollarit.Eelmisel nädalal tegid Saudi Araabia, Venemaa, Katar ja Venezuela ettepaneku nafta tootmismahtude külmutamiseks jaanuari kuu tasemetel. Venemaa energiaminister Aleksander Novak ütles laupäeval, et kokkulepe saavutatakse tõenäoliselt 1. märtsil.„Tootmise külmutamine on protsessi algus. Kui kõik suuremad tootjad jõuavad kokkuleppele, et mahte ei suurendata, siis hakkab varude maht samuti pikaajaliselt vähenema. See võtab aega,“ ütles Saudi Araabia naftaminister Ali Ibrahim Naimi.

Autor: Mait Kraun, põllumajandus.ee kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960