19. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nädal börsil: Kanada nisuvarud kuivavad kokku

Loe selle nädala börsiuudiseid
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Börsiuudised: Coceral: ELi teraviljade toodang langeb juba teist aastat järjest; maisitootmine ei taastu nii hästi; piimahinnad langesid jälle, tootjad pettunud; Kanada nisuvarud kuivavad kokku; nafta selle aasta rekordtasemel.

Coceral: ELi teraviljade toodang langeb juba teist aastat järjest

Maisitoodangu oodatust kehvem taastumine

toidunisu hind

Rapsiseemnete hind

Toidunisu hind

Piimahinnad langesid jälle, tootjad on pettunud

Piimahinnad langesid taas

Euroopas langes kooritud piima pulbri hind nädalaga 1,6 protsenti ja tonn maksab 1638 eurot.

Kanada nisuvarud kuivavad kokku

Kanada nisuvarud langevad madalaima tasemeni alates 1950. aastast, sest sellel hooajal on rohkem eelistatud külvata teisi põllukultuure, vahendab agrimoney.

Kanada põllumajandusministeerium (AAFC) vähendas järgmise hooaja lõpu (2017. aasta juuli) nisuvarude prognoosi 400 000 tonni võrra 3,7 miljoni tonnini.

See tähendaks, et varud vähenevad eelmise aastaga võrreldes 300 000 tonni võrra. Ühtlasi langevad varud madalaima tasemeni alates 1950. aastast.

Peamiselt vähendati prognoose selle tõttu, et farmerid eelistavad nisule järjest rohkem teisi põllukultuure. „Lääne-Kanadas on kevadnisule pakkumas konkurentsi teised kultuurid, mis vähendavad nisu külvipinda,“ teatas AAFC.

Trend on eelkõige tingitud sellest, et nisu hinnad on Põhja-Ameerikas (ja ka Euroopas) olnud langustrendis ning teised põllukultuurid on muutunud kasumlikumaks. Samas on see ka märk, et nisu hinnad võiks varsti taastuma hakata.

USAs odavnes nisu hind nädalaga 0,2 protsenti ja buššel maksab 4,64 dollarit. Eelmise aasta oktoobrist alates on hind langenud üle 12 protsendi.

Maisi hind

Sojaubade hind

 

Nisu hind USAs

Nafta hind selle aasta kõrgeimal tasemel

Rotterdami 95 bensiini hind

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960