Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 28. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KEVILI liikmed mõtlevad keskkonnasõbralikult

KEVILI liikmed mõtlevad keskkonnasõbralikult
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
KEVILI koostöös Agri Con´iga viis läbi suurhanke, et soetada KEVILI liikmetele N-testreid. Ligi 30 seadet leiab tee põllumeeste kätte, kus need aparaadid annavad kõige kiiremat infot, kuidas väetada. See on hea näide põllumeeste kohusetundest ja ajaga kaasas käimisest, saavutamaks paremaid tulemusi.

Lämmastikväetiste kasutamine põllumajanduses tekitab diskussioone nii keskkonnahoiu kui ka põllumehe vaatevinklist. Kuid suurte saakide ja tootmise parema efektiivsuse tagamiseks on vaja ajaga kaasas käia ja tootmises rakendada üha rohkem erinevaid abivahendeid. Ligi 30 seadet leiab tee põllumeeste kätte, kus need aparaadid annavad kõige kiiremat infot, kuidas väetada. See on hea näide põllumeeste kohusetundest ja ajaga kaasas käimisest, saavutamaks paremaid tulemusi.

Leidmaks keskteed keskkonnasõbralikkuse ja liigse väetamise vahel, tuleb teha läbimõeldud otsuseid lämmastikväetiste kasutamises. Põllumehed ei taha olla keskkonnareostuse tekitajaks. Tootmaks keskkonnasõbralikumalt ning teisest küljest vältimaks liigseid kulutusi väetistele, on põllumehed valmis investeerima lahendustesse, mis aitavad kaasa majanduslikule efektiivsusele ja ka keskkonnahoiule.Põllumeeste ühistu KEVILI koostöös Agri Con´iga viiski läbi suurhanke, et soetada KEVILI liikmetele N-testreid.

Agri Coni esindaja Eestis Meit Jürgens ütles, et N-Tester on seade, millega on võimalik mõõta kiirelt ja lihtsalt taimede lämmastiku sisaldust."See võimaldab väetada vastavalt taime vajadustele kogu vegetatsiooniperioodi jooksul. Selle tulemusena kasutame väetist täpsemalt, suureneb lämmastiku efektiivsus ja tulukus ning väheneb risk keskkonnale. Lämmastikväetise vajadus ei ole kunagi konstantne. See varieerub igal aastal ja on erinev ka põldude lõikes. Peamised tegurid, millest sõltub taime lämmastiku vajadus on temperatuur, sademed, mullastik ja orgaaniline aine. Nendest teguritest sõltub kui suures koguses lämmastikku suudab taim omastada mullast. Seda on võimalik mõõta ainult läbi taime lehe. Lehe analüüsimine laboris on kulukas ja aeganõudev, mis ei võimalda põllumehel operatiivselt tegutseda. N-Testriga saab kiirelt, lihtsalt ja ohutult määrata põllul taime lämmastiku vajadus ning koheselt tegutseda," rääkis ta.Monitooring ja õige aeg

N-Testriga on võimalik määrata optimaalne aeg lämmastikuga väetamiseks. Selleks on vaja teostada korduvad mõõtmised põllul ja sisestada andmed monitooringu tabelisse. Kui lämmastiku sisaldus on taimes stabiilne või suureneb, siis lisaväetamise vajadus puudub. Kui mõõtmistulemused hakkavad langema alla optimumi, siis on õige aeg väetamiseks. See kindlustab taimedele optimaalse lämmastiku taseme kogu kasvuperioodil.Kuidas N-Tester töötab?

N-Tester mõõdab taime lehe klorofülli sisaldust ja vastavalt sellele määrab lämmastiku vajaduse. Väetisenormide arvutamisel arvestab tarkvara kultuuri ja sordi iseärasusi ning taime kasvufaasi. Igal aastal teostab Yara mitmeid katseid erinevate kultuuride ja sortidega, et täiustada tarkvara. Agri Con koostöös Eesti Taimekasvatuse Instituudiga viib läbi sarnasedkatsed Eesti tingimustes. 

Margus Lepp on N-testrit ja N-sensorit juba kasutanud paaril hooajal.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

N-Testrit juba kasutanud KEVILI liige, Voore Farmi taimekasvatusjuht, teraviljatootja Margus Lepp ütles, et tema otsustas seadet proovida, et väetada lämmastikuga teadlikumalt ja täpsemalt.

"Olen N-Testrit ja N-Sensorit kasutanud juba kolm aastat ning mõlema seadme kasumlikkuses päris kindel. Veendusin, et N-testrit ja N-sensorit kasutades hoiame tõesti väetist kokku sealjuures suurendades saagikust. N-Testrit kasutan peaaegu igapäevaselt väetamise perioodil. Mõõtmistulemuste põhjal tean, millal on õige aeg väetada ja kui suur on taimede lämmastiku vajadus. Selle tulemusena ei jõua liigne väetis põhjavette ja nii me hoiame keskkonda," rääkis ta. 

 

N-tester
Foto: AgriCon

Ühishanked võimaldavad saada soodsamat hinda

Põllumeeste ühistu KEVILI aitab põllumehi nii saakide realiseerimisel kui ka erinevate sisendite soetamisel. Lisaks sellele aidatakse liikmeskonda neile nõu andes ja erinevate lisaseadmete ühishangetega, mis tihtipeale annab soodsama hinna. Märkimisväärne on ka see, et ühishange, mis praegu teostati tõi Eesti põllumeeste kasutusse rohkem N-tester abivahendeid kui praeguseks põllumajandussektoris kokku kasutusel on. See näitab, et KEVILI põllumehed, siiski mõtlevad keskkonnasõbralikult ja soovivad olla igas mõtted paremad tootjad. Põllumeeste ühistu KEVILI

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960