Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 30. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui pikka aega peale seemnete puhtimist säilitab puhis oma efektiivsuse?

Kui pikka aega peale seemnete puhtimist säilitab puhis oma efektiivsuse?
Foto: Syngenta Polska Sp. z o.o
Rääkisime Syngenta Seedcare ülemaailmse tootejuhi Andrea Zanaboniga, kes jagas oma vaateid teraviljade puhtimise tähtsusest ning andis vastused lugeja küsimustele seoses seemnete puhtimisega.

Kui teraviljade puhtimispreparaadid aastaid tagasi turule jõudsid, oli see põllumajandustootjate jaoks tõeliselt uuenduslik lahendus. Puhtimisvahend seemnetel kaitseb taimi nende varases kasvufaasis, soodustab saagikuse tõusu ja kindlustab suurema saagi saamist. Puhtimisvahendid on vahel ka ainus võimalus taimede kaitsmiseks mulla ja seemnetega levivate haiguste eest, mis muul juhul põhjustaks kultuurile tuntavat kahju. Alates turuletuleku hetkest on puhtimispreparaadid oluliselt edasi arenenud. Paljud tooted on varasemaga võrreldes tunduvalt parema efektiivsusega ja kultuuripõhised.

Kas puhtimisvahend mõjutab taimede tärkamist?

Puhtimispreparaat on kemikaal ning kui me katame elava organismi ehk seemne kemikaaliga, peame veenduma, et viimane seemet ei kahjustaks. Et veenduda toodete ohutuses, viib Syngenta läbi põhjalikke katseid. Tärkamiskatseid viiakse läbi enamlevinud teraviljasortidega , puhitud seemnete idanemist ja tärkamist uuritakse nii vahetult peale puhtimist kui ka järgnevate kuude jooksul, sest võib juhtuda, et tootjal tuleb seemneid peale puhtimist veel mõnda aega laos hoida. Kui me räägime konkreetselt Celest Trio-st, siis on ulatuslikud katsed tõestanud, et puhtimine ei mõjuta seemnete idanevust ja tärkamist vähemalt aasta peale nende puhtimist, seega on tootjal kindlus, et taimed tärkavad ühtlaselt vähemalt kuni aasta peale seemnete puhtimist. Siiski on oluline meeles pidada, et seemnete idanevus väheneb aja jooksul puhtalt bioloogilistest põhjustest tulenevalt (olenemata sellest, kas need on puhitud või mitte), seetõttu lisame ka oma katsetel võrdlusesse alati puhtimata seemned, et kõrvaldada seemnete bioloogilisest idanemise vähenemisest põhjustatud kõrvalekaldeid.Kas puhtimisvahendi toimeained puhitud seemnel lagunevad aja jooksul?

See on veel üks valdkond, kus me teeme spetsiaalseid katseid. Kui seeme on puhtimisvahendiga kaetud, peame olema kindlad, et toimeained seemnel aja jooksul ei laguneks, sest muidu ei oleks puhtimisvahendi efektiivsus pärast seemnete külvi oodatud tasemel. On mitmeid tegureid, mis toimeainete efektiivsust vähendavad. Kui hoida puhitud seemneid kõrgete temperatuuride, kõrge õhuniiskuse ja otsese päikesevalguse käes, viib see olulise toimeainete lagunemiseni ning väheneb ka seemnete endi idanevus. Kuid kui seemneid hoiustatakse nõuetekohaselt - suletud kottides, kuivades tingimustes, mitte kõrgemal temperatuuril kui tavapärane toatemperatuur, ei toimu märkimisväärset toimeainete lagunemist. Seda on näidanud Syngenta katsed kuni 12 kuud tagasi puhitud seemnetega ning eriti kehtib eelnev Põhja-Euroopa piirkonnas. Ehk nõuetekohasel hoiustamisel ei ole toimeainete efektiivsus ka 12 kuud peale seemnete puhtimist oluliselt vähenenud.Mida saab selleks teha, et tagada parema kvaliteediga puhtimine?

Olulised tegurid, millele tähelepanu tuleb pöörata, on puhtimismasina korralik kalibreerimine ning puhtimislahuse õige ettevalmistus. Optimaalse seemne katvuse puhtimisvahendiga tagab õiges vahekorras vee ja puhtimispreparaadi kokkusegamine. Masina kalibreerimine jällegi tagab, et iga seeme saab kaetud võrdses koguses puhtimislahusega. Kui kalibreerimine pole õieti tehtud, on tulemuseks liiga palju või vastupidi - liiga vähe toimeainet seemnel, mis omakorda tähendab, et puhtimine ei anna loodetud kaitset. 2 korda aastas käib Syngenta puhtimisspetsialist ka Eesti puhtimiskeskustes ja suuremate põllumajandustootjate juures kvaliteediproove võtmas ning puhtimise tehnilise poole osas nõustamas. Artiklis käsitletud info puudutab eelkõige Syngenta puhtimisvahendeid. Kui teil on küsimusi mõne muu tootja puhtimisvahendite efektiivsuse ja toime kohta, pöörduge täiendava info saamiseks konkreetse tootja või tema edasimüüja poole.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960