Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RMK maksab riigile 19,6 miljonit dividende

RMK maksab riigile 19,6 miljonit dividende
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
RMK nõukogu kinnitas 2015. aasta auditeeritud majandustulemused, mille kohaselt ulatus käive 165,2 miljoni ning dividendide tulumaksustamise eelne kasum 36,6 miljoni euroni.

Nõukogu tegi ettepaneku maksta dividendidena riigieelarvesse 19,6 miljonit eurot, mis on kolmandiku võrra rohkem aasta varasemast.

Aastaga kasvas käive 1%, hinnalangus puiduturul kahandas kasumit 18%. Möödunud aastal maksti riigile dividendidena 14,6 miljonit eurot, millelt arvestati tulumaksu 3,7 miljonit eurot. Dividendide tulumaksustamise järgseks kasumiks kujunes 2015. aastal 32,9 miljonit eurot.Puitu müüs RMK mullu 3,6 miljonit kuupmeetrit: palki 44%, paberipuitu 36%, küttepuitu 16% ning hakkpuitu ja raidmeid 4%. Aasta varem müüdi puitu 3,4 miljonit kuupmeetrit. Puidu hind langes aastaga keskmiselt 6%.Metsakasvatustööde mahud 2015. aastal veidi tõusid. Metsa istutati 19,3 miljonit puud ehk 800 000 puud rohkem kui 2014. aastal. Metsauuendust hooldati 24 559 hektaril, noore metsa kasvutingimuste parandamiseks tehti valgustusraiet 19 768 hektaril ning keskealistes metsades harvendusraiet 9339 hektaril. Uuendusraiet tehti 9678 hektaril, mis on ca 1% RMK hoole all olevast riigimetsamaast.Aasta jooksul külastati RMK puhke- ja kaitsealasid 2,2 miljonit korda, mis on 300 000 võrra rohkem kui 2014. aastal. „Mitmete rekonstrueeritud õppe- ja matkaradade ning vaatetornide kõrval sai valmis RMK pika matkatee 820 kilomeetrise haru viimane lõik Perakülast Aegviitu,“ loetles RMK juhatuse esimees Aigar Kallas suuremaid töid. „Samuti lõppesid mahukad tööd Eesti ühe külastatuima turismiobjekti ehk Saaremaa Kaali meteoriidikraatri ümbruses, kus loodus on nüüd paremini kaitstud ja külastajatel mugavam liikuda.“ Looduses liikumise võimaluste pakkumiseks ja loodushariduse jagamiseks panustas RMK eelmisel aastal 6 miljonit eurot, mis on 11% rohkem kui aasta varem.Looduskaitsetööde tegemiseks kulus RMK-l 2015. aastal 1,7 miljonit eurot ehk sama palju kui aasta varem. „Liikidest pöörasime erilist tähelepanu metsisele, lendoravale, kivisisalikule ja kõrele, mahukad sooelupaikade taastamistööd lõppesid Muraka looduskaitsealal,“ loetles ta. „Jätkuvalt teeme palju tööd poollooduslike koosluste taastamiseks ja hooldamiseks ning ehitame ligipääsuteid nendeni jõudmiseks.“RMK hoole all on neljandik Eestimaast, RMK on riigile kuuluva metsa ja teiste mitmekesiste looduskoosluste hoidja, kaitsja ja majandaja. RMK teenib riigile metsa majandades tulu, kasvatab metsauuendusmaterjali ja korraldab metsa- ja looduskaitsetöid. Lisaks loob RMK looduses liikumise võimalusi oma puhke- ja kaitsealadel ja kujundab loodusteadlikkust. RMK koosseisu kuuluvad Sagadi metsakeskus, Elistvere loomapark, Tartu puukool ning Põlula kalakasvandus. RMK-s töötab üle 700 inimese, riigimetsas tööd saavate inimeste arv ulatub aga 5000-ni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960