Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 6. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2015. aastal toodeti pagaritooteid 130 miljoni euro väärtuses

2015. aastal toodeti pagaritooteid 130 miljoni euro väärtuses
Foto: Andras Kralla
Pagaritööstus tootis 2015. aastal ligikaudu 130 miljoni euro väärtuses toodangut, millest pea kolmandik eksporditi.

Sektori majandustulemusi mõjutas kõige enam ühe suurtootja - Fazeri otsus Eestis tootmine lõpetada, selgub Maaeluministeeriumis koostatud pagaritööstuse 2015. aasta ülevaatest.

"Kui veel mõned aastad tagasi oli pagaritööstus selgelt siseturule orienteeritud, siis viimastel aastatel on ekspordi osatähtsus oluliselt kasvanud. Ekspordi olulisust on raske ülehinnata, sest Eestis on pagaritoodete tarbimine aasta-aastalt vähenenud ja tootmismahtusid on võimalik kasvatada vaid välisturgude abil,“ ütles kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Samuti on hakanud taas suurenema  pagaritööstuses tehtavad investeeringud, mille üheks põhjuseks on maaelu arengukava uue eelarveperioodi 2014-2020 toetusmeetmete avanemine. Pagaritööstused investeerisid 2015. aastal 10,8 miljonit eurot ehk üle kahe korra rohkem kui eelmisel aastal. Sellest 8,1 miljonit eurot ehk 75% investeeriti masinatesse ja seadmetesse, st potentsiaalse efektiivsuse ja mahu kasvu.Käibe kasvu aeglustumine ja kulude kiire kasv vähendas pagaritööstuse kasumit. Samuti vähendas sektori kasumlikkust Fazeri tootmise lõpetamine Eestis. Pagaritööstussektori kogukasum oli 2015. aastal vaid 1,7 miljonit eurot, mis 85% vähem võrreldes aasta varasemaga. 

Pagaritööstuste investeeringud materiaalsesse põhivarasse (mln €) Allikas: Statistikaamet
Foto: Statistikaamet
Pagaritööstuse müügitulu, kulud, kogukasum (mln €) Allikas: Statistikaamet
Foto: Statistikaamet

„Konkurents leivaturul on väga tihe ja konkurentsis püsimiseks on ettevõtted asunud tootmist optimeerima. Sektori kasumlikkuse languse peamiseks põhjuseks on ühe suurema turuosaga pagaritööstuse otsus oma tegevus Baltikumis konsolideerida ja Eestis tootmine lõpetada,“ lisas Kand.

Statistikaameti andmetel tegutseb pagaritööstuses keskmiselt 140 ettevõtet. Tööga hõivatud on keskmiselt 2982 inimest, mida oli 258 inimese võrra (+9,5%) rohkem kui eelneval aastal.Pagaritööstuse ettevõtetena käsitletakse ülevaates ettevõtteid, mis tegelevad leiva- ja saiatootmise, valikpagaritoodete, sh kookide, pirukate, tortide jm tootmisega ning kuiviku- ja küpsisetootmisega. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960