14. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ELi seakasvatajatele valguskiir Hiinas

ELi seakasvatajatele valguskiir Hiinas
Foto: Äripäev AS
Kui Euroopa Liidus ületab sealiha tootmine Venemaa impordikeelu järel tugevalt pakkumist ja hinnad on aastaga 10% kukkunud, siis Hiinas on olukord vastupidine.

Pakkumine ei jõua seal nõudlusele järele. Aasta esimeses kvartalis on hinnad kasvanud 61%.kui ka Euroopa Liidu tootjad näevad võimalust eksporti Hiinasse suurendada. Hiina tarbib poole kogu maailma sealihatoodangust ja impordis on ELi riikide osakaal olnud ca 80%.

Nii USA 

Üks põhjus, miks Hiinas pakkumine nõudlusele järele ei jõua, on reeglite karmistumine Hiina seakasvatajatele, mis on viinud hulga väiksemate farmide sulgemiseni. Viimase kahe aastaga on Hiina seakarja suurus vähenenud ligi 100 miljoni sea võrra, ütles agentuurile Bloomberg teravilja vahendusfirma Cefetra BV. See number on peaaegu sama suur kui USA, Mehhiko ja Kanade sigade arv kokku.„Kui vaadata sigade hinda Euroopas ja Hiinas, on käärid suured. Hiinast võib saada suur sealiha importija,“ ütles Bloombergile Cefetra vanemanalüütik Harm de Wilde. „Hiina import võib tuua Euroopa Liidu jaoks paremad hinnad ja suurema nõudluse.“Hiina võib eelistada importi Euroopa Liidust, kus erinevalt USAst ei kasutata meditsiinilisi preparaate. Et kasvu kiirendada, ütles de Wilde. Kuid väga kiiresti see eksport kasvada ei saa, kuna Hiina peab eelnevalt inspekteerima ja loa andma täiendavatele tootjatele Euroopa Liidus.Euroopa Liit on suurim sealiha eksportija maailmas. Läinud aastal andis Euroopa Liit oma raskustes seakasvatajatele erakorralist abi.USA põllumajandusministeerium prognoosib, et Hiina import kasvab tänavu 26%, 1,3 miljonile tonnile, pärast 35% suurust kasvu läinud aastal.Ministeeriumi hinnang Hiina seakarja vähenemisele on konservatiivsem kui Cefetra hinnang. Selle järgi on Hiina seakari vähenenud 2014. aastast 46 miljoni võrra, 420 miljonile.Aprilli algul oli sealiha hind Hiinas riigi põllumajandusministeeriumi andmeil keskmiselt 25,67 jüaani ehk 3,48 eurot kilo. Võrdluseks maksis sealiha kilo aasta tagasi 17,35 jüaani.Ajaleht Wall Street Journal kirjutas, et veebruaris oli Hiina sealiha import mullusega võrreldes 76% kasvanud.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960