Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

INVESTEERING: Valio Laeva tehas areneb edasi vaatamata kriisile piimanduses

Valio Laeva tehas areneb edasi vaatamata kriisile piimanduses
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Kui ei areneks, oleks meie piimatootjatel veelgi raskem - nii arvab Valio Eesti ASi juht Maido Solovjov. Ära ei tasu unustada ka pidevat tootearendust ja turundust, selleks on aga vaja investeerida tööjõudu ja seadmetesse.

Tartu külje all Laeva külas paiknevas Valio Laeva Meiereis valmistatakse värskeid piimatooteid nagu piim, keefir, jogurtid, kohupiim, kodujuust ja kohupiimadesserdid, seda kõike vaid kodumaisest piimast. "Sortimendis on meil 270 SKUd. Laeva Meierei annab tööd rohkem kui 200le inimesele, tänavu on veel lisandunud 40 uut töötajat. Laeva Meiereis kasutatav toorpiim tarnitakse suurel määral Järvamaa ja Tartumaa farmidest, samuti aga teistest suurfarmidest üle Eesti, näiteks tuleb piim ka hetkel raskes olukorras olevast Halinga farmist. Kokku tarnime piima 34st farmist ja keskmiselt võtame piima vastu 275 tonni päevas," tutvustas tehase tegevjuht Andrus Mölder. 

Olulised investeeringud.

o Käive: 2004 / 32 MEUR -> 2015 / 86 MEUR

o Tehased: 2 tehast

o Eksport: 30 % -> 18 eri riiki

o Tooteid: 300 sku

o Kliente: 176 -> neist 61 välisriikides

o Töötajaid: 430

o Investeeringud aastas keskmiselt: 4 MEUR

o Piima vastuvõtt: 520 tonni/päev

Piimahind pidevas surves.

Valio Eesti AS on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid, neile kuulub 2 tehast  - üks Laeval ja teine Võrus.

Peamiselt Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti AS tooteid leiab ka Lätis, Leedus, Venemaal, Soomes ja Rootsis. Üle 400 töötajaga Valio Eesti AS on üks Eesti juhtivaid toorpiima kokkuostjaid, piimatoodete, sh juustude, eksportijaid ning Laeva ja Võru suurim tööandja.

Ettevõtte tootevalikust leiab igapäevaseid, aga ka funktsionaalseid piimatooteid, mille aluseks on Valio rahvusvahelise kontserni teaduslikud uuringud ja uued tootmismeetodid. Valio kontsernis läbi viidud teadustööd on hinnatud ka Nobeli preemiaga.

Allikas: ettevõtte majandusaastaaruanne

Käive kukkunud

o Vene turu ärakadumine: pigem mõju regionaalne (EE, LT, LV, PL, FIN);

o Kvootide kadumine (30 aastase ajaloo järel)

o Igamehe õigus toota;

o Piimatootmine siiski äri;

o Pikka aega oli hinnatase väga julgustav.

allikas: Valio Eesti AS

Valio Laeva tehas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960