Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FOTOD: Baltic Agro põlluseminaride sari sai lõpu Tartumaal

FOTOD: Baltic Agro põlluseminaride sari sai lõpu Tartumaal
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eile, 9. juunil, toimus Baltic Agro viimane tänavukevadine põllupäev Tartumaal Männiku Piim OÜ ja Lange-Vahe talu põldudel.

Lisaks Baltic Agro oma spetsialistidele jagasid põllutarkust BASFi, Syngenta, Adama ja Tradecorp’i esindajad. Üldisest põldude olukorrast rääkis põllumajandusteadlane Peeter Viil.

Peeter Viil andis ülevaate põldudel toimunust

Esmalt rääkis Peeter Viil ilmanäitajatest ja põhiliselt tõi ta näiteid meie karmima talvega piirkonnast ehk siis Kuusikult. „Kuusikul mõõdetakse temperatuure kolmel tasandil, eri anduritega – 2 meetri kõrguselt maapinnast, 15 cm sügavuselt mullast ja 0-1 cm kõrguselt mullapinnast. Kaks viimast varianti annavad kõige parema pildi taimede talvitumisest,“ selgitas Viil. Ta lisas, et talv tuli meile alles jaanuaris. „Kuusikul näiteks oli 8. jaanuaril see kõige külmem päev ja lumekatet põllul polnud, seega see külm võttis teravilja ära. Hilisem lumi asja ei päästnud. Kus oli natuke rohkem lund, seal on nüüd ka põllud paremas olukorras.“

Peeter Viil on ligi 10 aastat teinud katseid leheväetistega ja kutsus kõiki põllumehi neid sügisel enam kasutama, sest see aitab kaasa taimede paremale talvitumisele. „Aidanud oleks see, kui oleks sügisel pandud laia toimespektriga leheväetist. See ei kutsu esile lopsakat kasvu aga samas saab sealt taim kõik olulised mikroelemendid kätte, mida ta vajab. Sügisel on kindlasti vaja teha ka umbrohutõrjet. Neid töid kombineerides on võimalik aidata talvekindlusele kõvasti kaasa,“ soovitas Viil.

Peeter Viil jagas omi teadmisi Tartumaa põllumeestele.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Kevad tuli varakult

Rekordsaake pole oodata

Baltic Agro on sellel kevadel korraldanud juba kokku 5 põlluseminari.

Saaremaal toimus põlluseminar 26. mail, seal tehti suuremate teraviljakasvatajate põldudel põlluring, kus vaadati talirapsi, talinisu, talitritikale, herne, põldoa ja suvirapsi põldusid.

31. mail toimus põlluseminar Jõgevamaal, kus tutvuti herne, talinisu ’Olivin’ ja odra ’Iron’ taimekaitse ja väetamisega Reinu Põld OÜ ja Torma POÜ põldudel.

2. juunil toimus põlluseminar Lääne-Virumaal Muuga PM põldudel, kus teemadeks oli talirapsi, tali- ja suvinisu, põldoa, lutserni ja maisi kasvatustehnoloogiad.

7. juunil toimus põllupäev Lõuna-Eestis Laatre Piim ja Kesa-Agro põldudel. Teemadeks oli sealgi taliraps, suvinisu, tritikale, oder, suviraps ja hernes.

9. juunil toimus põllupäev Tartumaal Männiku Piima ja Lange-Vahe talu maadel.

Põllutiir algas Männiku Piima põldudel.

Männiku Piim sai 2015. aastal teravilja keskmiseks saagiks 5,85 t/ha ning kogusaagiks 3 653 tonni.

Rapsi keskmine saagikus oli 4,13 t/ha, kogusaak 1165 tonni.

Saagikus võrreldes eelmise aastaga on kasvanud.

Teine ettevõte, kes oma põlde näitas Tartumaa põllumeestele oli Lange-Vahe talu.

Lange-Vahe talu peremees saab olla oma põldudega rahul.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Nende põldudest vaadati talioder ’Tenor’ põldu ja talinisu ’Skagen’ põldu.

Baltic Agro põllupäev Tartumaal
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960