Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Borgeby põllupäevad – vihmasajus uudiseid otsimas

Fotod: Borgeby põllupäevad – vihmasajus uudiseid otsimas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
29. juunil külastas 50-liikmeline Eesti põllumeeste seltskond Rootsi suurimat põllupäeva Borgebys. Vaatamata vihmasajule saadi ohtralt uut infot taimekasvatuse, taimekaitse ja tehnika teemadel. Õppereisi Rootsi korraldas Baltic Agro AS.

Põllupäeva alustati BASFi katselappide juures. Seal rääkis Margus Saviste BASF Agrost uutest taimekaitsevahenditest, mida oli katsetatud odra ja rapsi puhul. Monsanto esindaja rääkis rapsi Clearfield sortidest. Tema sõnul on Eestis ennast õigustanud rapsisort ’Imistar CL’. „Clearfield® on kombinatsioon väga hea efektiivsusega herbitsiidist Clamox® ning kvaliteetsetest Clearfield® hübriidrapsi sortidest. Erinevalt tavapärastest rapsisortidest, talub Clearfield® sort Clamox®’i ühte toimeainet imasamoksi. Imasamoks toimib peamiselt lehestiku kaudu, kuulub imidasolinoonide keemilisse perekonda ja on umbrohu tõrjel edukalt kasutusel juba paljudes riikides,“ selgitas Saviste Monsanto esindaja jutule lisaks.

BASFi katselappide hulgas sai näha ka nisu, herne, oa ja suhkrupeedi katseid.

Teemaks raps ja CL sordid.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Borgeby põllupäevad said alguse 1999. aastal ja tänaseks on see loomulikuks kohtumispaigaks kõikidele professionaalsetele põllumajandustootjatele. Igal aastal kohtuvad üle 380 Rootsi ja rahvusvaheliste eksponendi ja üle 20000 külastaja kahel päeval juuni kuu viimastel päevadel, et näha uut tehnikat, vaadata taimekaitsevahendite kasutust ja suhelda ametivendadega.Tänavu püstitati rekord: 391 eksponenti ja 22 100 külastajat.Borgeby põllupäevade peakorraldaja on HIR Skåne AB, 

Järgmisena vaadati üle Syngenta uudised, kus rõhk oli nisu ja odra taimekaitsel. Uudistest nende firmas rääkisid Arto Markkula ja Antti Jaakkola. Esmalt räägiti õitsvate kultuuride segust, kus mesilastel on hea toimetada ja mis hästi sobib põlluäärtele külvamiseks, sest terve hooaja õitseb seal mõni kultuur. „Kahjuks seda veel Eestis ei müüda aga Inglismaal on see väga pop,“ lausus Markkula. Pikemalt oli teemaks nisusort ’Graham’ ja selle kasvatus. Lisaks said meie põllumehed näha katseid kasvuregulaator Modus M kasutamisel. Tegu on tootega, mis mõjub nii kasvuregulaatorina kui ka hoiab saaki, et terad kohe valmides pudenema või kvaliteeti kaotama ei hakkaks.

Arto Markkula ja Antti Jaakkola rääkisid Syngenta uudistest (vasakult teine ja kolmas).
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

10,7 tonni/hektari kohta on taliodra keskmine saagikus Rootsis;11,8 tonni/hektarilt saadi aga saagikuseks möödunud aastal hübriidordal. Seega annab hübriidoder keskmiselt 1 tonn rohkem saaki hektari kohta.Parim hübriidorda saak Rootsis oli 13,4 tonni hektarilt.

Syngenta alal sai uudistada ka maisi ja suhkrupeedi katseid.

Bayeri uudised edastas meie põllumeestele Bayeri Eesti esindaja Virge Vasar. Tema selgitas lahti Rootsi ja Taani katsete erinevused. Märksõnaks siin oli eelkõige väetisnormide ja taimekaitsevahendite koguste erinevus.

Virge Vasar rääkis sellest, mis on teistmoodi Taani ja Rootsi teraviljakasvatuses. .
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Ka väetisetootja YARA võõrustas meie põllumehi. Nende uudisteks olid uued väetised. Head nõu jagasid Jari Pentinmäki Soome Yarast ja Mogens Herlingson Rootsi Yarast.

Jari Pentinmäki Soome Yarast ja Mogens Herlingson Rootsi Yarast.(vasakult teine ja kolmas) uudiseid rääkimas.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Palju elevust tekitas täiesti uus tehnika, just selline, mida meil Eestis veel ei müüda. Selleks oli näiteks John Deere roomiktraktor 9620 RX. Hakan Westesson, kes meie põllumeestele uut traktorit tutvustas sõnas, et selliseid masinaid on hetkel Rootsis ostetud juba 6 tükki. Esimest, mis Rootsimaale jõudis, nägid siis ka meie põllumehed.

Midagi täiesti uut tehnikamaailmas.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Borgeby mess Rootsis
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960