Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumehed: 18-kuuline glüfosaadi uue tunnustuse periood on samm õiges suunas

18-kuuline glüfosaadi uue tunnustuse periood on samm õiges suunas
Foto: internet
18-kuuline glüfosaadi uue tunnustuse periood on samm õiges suunas, on Suurbritannia Põllumeeste Liidu NFU (National Farmers Union) liikmed veendunud.

Liidu sõnul tooks glüfosaadi kasutusloa tühistamine kaasa tõsiseid tagajärgi põllumajandustootjatele ja meie keskkonnale.

NFU on kirjeldanud, et kuidas glüfosaat meid kõiki mõjustab:

- Pöördudes tagasi mehaanilise umbrohutõrje juurde mõjutaksime oluliselt kiivitajaid, põldpüüsid ja põldlõokesi hävitades nende pesi, mune ja noori tibusid.

- Glüfosaadi kasutamine võimaldab minimeerida mullaharimist, mis kaitseb muldi. Seal on 53% rohkem vihmausse kui künnipõhises maaviljelussüsteemis.

- Künnipõhisele mullaharimisele tagasipöördumine võib vähendada mulla orgaanilise aine sisaldust 4% esimese 1-6 kuu jooksul.

- Pea-aegu poole rohkem, ehk 49% rohkem tööjõudu vajataks igal aastal hektari kohta.

- Glüfosaat kaitseb 20% talinisu ja talirapsi saaki.

- Glüfosaadi kasutamine võimaldab toota 15% rohkem rapsi ja 17% rohkem nisu.

- Lõpetades glüfosaadi kasutamise, tähendaks see täiendavat vajadust 546 000 hektarile (3,4 Londoni pindala) põllumaale, et toota sama kogus toitu.

- 25% kasvaks põllukultuuride kasvuhoonegaaside emisioon kui glüfosaati enam ei kasutataks.

- Ilma glüfosaadita paiskuks meie atmosfääri täiendavalt 12 miljonit tonni CO2e, mis vastab vähemalt 2,5 miljoni auto heitkogustele.

Glüfosaadi heakskiidu kehtivusaeg pidi lõppema 30. juunil 2016. Komisjonile esitati taotlus heakskiidu kehtivusaja pikendamiseks. Nüüd vaatab asja üle veel Euroopa Kemikaaliamet, kellel oma riskihindamise läbiviimiseks võib kuluda vähemalt kuus kuud.

Euroopa Komisjon on võtnud vastu 29. juunil 2016 järgmise otsuse:

Rakendusmääruse (EL) nr 540/2011 lisa A osa glüfosaati käsitleva kande 25 kuuendas veerus („heakskiitmise aegumine“) asendatakse sõnad „30. juuni 2016“ sõnadega „kuus kuud pärast Euroopa Kemikaaliameti riskihindamise komitee arvamuse kättesaamist komisjoni poolt või hiljemalt 31. detsember 2017“.

Vaata Komisjoni põhjendusi SIIT

NFU: 18-kuuline glüfosaadi uue tunnustuse periood on samm õiges suunas
Foto: Suurbritannia Põllumeeste Liit

Ka Copa-Cogeca nõuab glüfosaadi kiiret tunnustamist

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960