Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ise tootes ja töödeldes jääb ellu. Probleem pigem turustamisega

Andre Farmi "lipulaev" Andre Grand hinnati maksimumi - kolme kuldtähe vääriliseks
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
1. juunil tähistati rahvusvahelist piimapäeva. Tallinnas toimus sel päeval Tornide väljakul Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja korraldatud Piimafestival, kus linnarahvale piimatooteid tutvustasid ja müüsid meie väiketootjad. Uurisime neilt, kuidas nad hakkama saavad ja kas neil on anda ka mõnd head nippi teistele väiksematele piimatootjatele, kel mõttes mõlkumas oma väike piima- või juustutööstus.

Andre Farm: ennast ja oma toodet tuleb ise promoda ja pidevalt

Tooted peavad eristuma suurtootjate toodangust

Üks variant enda toodete promomiseks on osaleda erinevatel toiduvõistlustel. Andre Farmi kaks juustu, Andre Eriline ja Andre Grand, osalesid Rahvusvahelise Maitse ja Kvaliteedi Instituudi (The International Taste & Quality Institute - iTQi) poolt läbiviidaval pimedegustatsioonil, kus üle maailma ettevõtjate poolt hindamisele esitatud tooteid degusteerib rahvusvaheline tippkokkadest ja sommeljeedest koosnev žürii.www.itqi.com

Andre Farmi "lipulaev" Andre Grand hinnati maksimumi - kolme kuldtähe vääriliseks ning teine juust Andre Eriline kahe kuldtähe vääriliseks. "Rahvusvaheline maitse ja kvaliteedi Instituut - iTQi - asub Brüsselis ja on maailma juhtiv organisatsioon, mis on pühendunud katsetama ja edendama hea toidu ja joogi kultuuri. Kohtunikud valitakse 15 mainekama Euroopa kulinaaria ja sommeljeede ühendustest," selgitas Pääbus. "Andre Farmi juustude näol on tegemist esimeste Eestis toodetud toiduainega mis seni on pälvinud nii olulise rahvusvahelise tunnustuse. Tegemist on kvaliteedimärgiga. Ja meie jaoks pigem on see argument välisturgudele mõeldes ja kinnitus endale, et oleme õigel teel oma juustudega. Pidulikul tseremoonial Brüsselis adusime, kui oluliseks tootjad erinevatest riikidest sellist konkurssi ja tulemusi peavad. Paljudest riikidest olid oma tootjatega koos kohal ka suursaadikud, TV ja press."

UURI LISAKS:

 

Saidafarm: mahe on võlusõna

Helve ja Juhan Särgava omi tooteid linnarahvale tutvustamas.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Pajumäe talu: klient on ustav aga ootab midagi uut

Saab ka teisiti – osta piim sisse ja hakka tootma

Küsimusele, mis juustu sisse üldse ei sobi, vastas Piiri, et tema arust ei sobi juust kokku lihaga.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Juustupoiste tooteid saab osta erinevatelt laatadelt ja taluturult. „Oma tooteid turustada pole lihtne kuid ei saa öelda, et see ka ülimalt raske oleks. Oma tooteid on hea turustada ise, kuna sa oskad kõikidele küsimustele vastata seoses tootega. Oma toodet peab tundma peensusteni. Nipp kuidas oma toodet hästi turustada ongi teadmised. Kui sa jääd kliendile mõne küsimuse võlgu, eelnevalt rääkides, et toodate oma toodet ise, ei tundu see väga usaldusväärne,“ rääkis Piiri. 

Kõik huvilised on oodatud Juustupoiste tootmisesse õppima juustutegu. „Ootame oma juustukotta külla juustuhuvilisi. Külastuse käigus on võimalik tutvuda juustukojaga ning saada ülevaade juustu valmistamise protsessist. Pakume ka juustutegemise õpituba. Õpitoa käigus teeb õpitoas osaleja ise läbi kõik juustutegemise etapid,“ kutsus Piiri juustuteohuvilisi Misso valda Võrumaale.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960