Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Munadest, kanadest ja bioloogilistest varadest

Munadest, kanadest ja bioloogilistest varadest
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Põllumajandusettevõtte raamatupidamise eripära võrreldes tavapärase äriettevõttega on tingitud tootmistegevuse otsesest seotusest bioloogiliste protsessidega. Mis on bioloogilised varad ja kuidas käib varude arvestus?

Kuna tavaliste äriettevõtete arvestusprintsiipide rakendamine ei anna põllumajandusettevõtte varadest kõige täpsemat ülevaadet, on Eesti Raamatupidamise Toimkond välja töötanud juhendi RTJ 7 „Bioloogilised varad” eesmärgiga sätestada reeglid bioloogilise vara kajastamiseks Eesti hea raamatupidamistava kohaselt koostatavates raamatupidamise aastaaruannetes. Lisaks põllumajandusettevõtetele vajavad eespool nimetatud juhendit raamatupidamise aruannete koostamisel maaomanikest metsaomanikud ja metsamajandamisega tegelevad ettevõtted.

Bioloogilisest varast põllumajandustoodanguks

Väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele kehtiva rahvusvahelise raamatupidamisstandardi terminite järgi terminite järgi on bioloogiline vara taimne või loomne elusorganism, põllumajanduslik toodang on aga bioloogilisest varast saadav või eraldatav toodang. Näiteks kui lehmadelt lüpstakse piim, saadakse põllumajanduslik toodang. Lehmad on bioloogiline vara, saadud piim põllumajanduslik toodang. Kui kana muneb muna, siis piltlikult muna eraldatakse kanast. Munakana on bioloogiline vara, saadud muna põllumajanduslik toodang. Bioloogiline vara tekib eluprotsessi lõpetamisega, näiteks lihakerega tapamajas või puu saagimisega metsas.Olemuselt liigitatakse bioloogilised varad lühi- ja pikaajaliseks bioloogiliseks varaks.

Lühiajalised bioloogilised varad (tarbitavad bioloogilised varad) kajastatakse bilansis käibevara koosseisus, pikaajalised bioloogilised varad (tootvad bioloogilised varad) kajastatakse aga bilansis põhivara koosseisus.Käibevarana kajastatakse bioloogilist vara, mis realiseeritakse ettevõtte tavapärase äritsükli käigus. Need on sellised bioloogilised varad, mida on võimalik müüa edasi või muuta põllumajanduslikuks toodanguks.Põhivarana kajastatakse sellist bioloogilist vara, mida hoitakse ettevõttes põllumajandusliku toodangu tootmise eesmärgil.

Munakanad, piimakari ning marja- puuviljaistandused põllumajandusettevõttes on tootvad bioloogilised varad. Samuti on tootev bioloogiline vara kasvav mets. Liha saamise eesmärgil peetav lihakari on tarbitav bioloogiline vara. Tarbitavaid bioloogilisi varasid on soovitav liigitada valmidusastme järgi kas küpseteks (kui bioloogilist vara on mõistlik muuta põllumajanduslikuks toodanguks) või ebaküpseteks. Tootvaid varasid loetakse küpseteks siis, kui nad on võimelised tootma põllumajandustoodangut.RTJ 7 „Bioloogilised varad” esitatud arvestuspõhimõtteid rakendatakse kuni põllumajandustoodangu eraldamise hetkeni bioloogilisest varast. Põllumajandustoodangu saamise hetkest alates toimub põllumajandustoodangu arvestus RTJ 4 „Varud” esitatud arvestuspõhimõtete järgi.

Seda, kuidas varusid bilansis kajastada, kuidas käib varude liikumise arvestus ning varude allahindamine, saab lugeda juunikuu Raamatupidamise Praktikus. Tellijatele prii ligipääs ka ajakirja digiarhiivile!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960