Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 11. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silo- ja heinahooaeg on käes. Abiks McHale Fusion 3 Plus presskiletaja

Silo- ja heinahooaeg on käes. Abiks McHale Fusion 3 Plus presskiletaja
Foto: Saare Talutehnika OÜ
Mööda Eestit ringi sõites võib siin-seal põlluservades näha valgesse, musta või rohelisse kilesse mässitud silopalle. Ilmselt nii mõnigi meist on näinud eemalt ka masinaid, mis neid palle valmistavad - erinevad niidukid, ruloonpressid, kiletajad ning kombineeritud presskiletajad.

Üha enam on turule toodud kombineeritud presskiletajaid, mille tööpõhimõte on lihtne - rohumass pressitakse rulliks ning kiletatakse ühe haakeriistaga, sama töökäigu ajal. Üheks sellise seadme tootjaks on Iirimaa päritolu perefirma McHale. Antud kaubamärgi edasimüüjaks Eestis on Saare Talutehnika OÜ. Lisaks presskiletajatele on tootevalikus ka tavalised pressid ja kiletajad. Kombineeritud presskiletaja puhul on üheks suureks eeliseks see, et üks mees ja masin teeb ära kahe töö. Lisaks aja kokkuhoiule tagab see parema söödakvaliteedi, kuna valmis pressitud rull seotakse kohe õhukindlalt kilesse. Kiletatud rulle on võimalik asetada külili või otsa peale püsti. Soovituslik on silorullid asetada otsa peale püsti, kuna kile kiht otstel on paksem kui külgedel ning seetõttu ka vastupidavam kõrte poolt tekitatavatele mehaanilistele kahjustustele. Samuti säilib otsa peale asetatud rullide kuju ning kile püsib õhukindlam. Nugade arv on reguleeritav vastavalt vajadusele ning reguleerimine toimub läbi pressi terminali. Soovi korral on võimalik noad välja lülitada ning sel juhul pressitava materjali hekseldamist ei toimu. Fusion 3 ja Fusion 3 Plus-i puhul on uuenduslik see, et nuge on pressil kokku 25 tükki (Fusion 2-l 23 tükki). Lisaks on võimalik rohumassi heksli pikkust muuta nugade arvu muutmisega - võimalik on kasutada 12 või 13 nuga pikema heksli saamiseks. 25 noa kasutamisel on võimalik saavutada heksli pikkus 46 millimeetrit.

McHale Fusion kombineeritud presskiletaja on viimastel aastatel läbi teinud uuenduskuuri - vanemate põlvkondade Fusion 2 ja Fusion 3 kõrval kinnitab Eesti turul kanda Fusion 3 Plus, mille teeb eriliseks see, et rulli sidumisel on võrgu asemel võimalik kasutada kilet. Seega on silorullide puhul võimalik kasutada ainult kile ning hilisem jäätmekäitlus on lihtsam - pole tarvis muretseda kile ja võrgu segunemise pärast.Hoiab kokku tööjõukulusid.

Rohumassi hekseldamiseks on pressil nugade süsteem.

Aeg-ajalt tuleb ette, et sileeritav rohumass, hein või põhk tekitab kogurisüsteemis ummistusi. Fusioni presskiletajatel on allalastav põhi - põhjaga koos liiguvad alla ka noad, soodustades probleemse materjali liikumise läbi koguri.

Mis teeb McHale Fusion kombineeritud presskiletaja eriliseks?1) Fusion on maailmas ainus 2 palliga töötav kombipress, mis on algusest lõpuni kombiseadmeks välja töötatud. Kõik teised on sisuliselt meelevaldselt ühele raamile tõstetud - 1 press + kiletaja mille omavaheliseks sünkroniseerimiseks on vajalik palli edastaja, mida Fusionil ei ole vaja.2) Patendeeritud palli väljastamine kambrist - kambrit avades tõuseb põhi, mis veeretab palli otse kiletajale.3) Patendeeritud vertikaalne kiletusrõngas, mis võimaldab kombipressi ehitada ainult 1.5 m tavapressist pikema, tagades kompaktsuse ja väga hea manööverdusvõime. 

Lihtne käsitleda

Üldiselt saab masina panna n-ö automaatse juhtimise peale - kui rullikambris on rull valmis, toimub võrgu või kile sidumine rullikambris oleva rulli ümber automaatselt, seejärel rull väljutatakse kiletajale ning kiletamise protsess käivitub samuti automaatselt. Samal ajal kui toimub võrgu sidumine, asetatakse kiletatud rull maha. Soovi korral on võimalik rullide maha asetamine seadistada ka manuaalseks (sealjuures kõik eelnevad protsessid toimuvad sellest hoolimata automaatselt) - masinajuht saab nupuvajutusega rulli maha asetada endale sobivas kohas, tekitades näiteks põllu otsesse või keskpaika rullikogumikke, mida on hiljem lihtsam kokku koondada. Heina ja põhu puhul saab rulle maha asetada kahe kaupa, kuna pole vaja muretseda kile purunemise pärast. Selline rullide maha asetamise viis kiirendab samuti rullide kokkukoondamise protsessi (erinevate rullihaaratsite ja -oradega on võimalik kahte rulli korraga transportida).Lisaks juhtimisfunktsioonile annab terminal masinajuhile erinevaid signaale - näiteks tuletatakse masinajuhile alarmiga meelde, et süsteem vajab õlitamist - kas tuleb lisada ketiõli või vahetada määrdetuub. Kui nugade süsteemis toimub mingil põhusel rõhumuutus, antakse sellest samuti masinajuhile teada.Kiire kiletamise protsess.

Kui vaadata masinate kasutajaskonda, siis võib väita, et McHale-i tehnika sobib nii väike- kui suurtootjatele. Eks silotehnoloogia valikul mängib olulist rolli harjumus ning võimalused - silohoidlad amortiseeruvad, uute rajamine on kulukas ning pisikesed möödalaskmised võivad rikkuda suurema hulga kogutud silomassist. Rullitehnoloogia puhul on kasutajad täheldanud väiksemat söödakadu, kuid probleemiks on kile- ja võrgumajandus - silorullide puhul on tekkivaid jäätmeid palju. Anu Riisalupõllumajandus.ee kaasautor

Üha enam on turule toodud kombineeritud presskiletajaid.
Foto: Saare Talutehnika OÜ

Ettevõte on tegutsenud selle nime all alates aastast 1998.Ettevõtte tootevalikusse kuulub lisaks söödakogumise tehnikale ka rullipurustajad, mullaharimisriistad, haagiskuivatid ja palju muud. Traktoreid ja kombaine ettevõtte ei müü.Lisaks uuele tehnikale on võimalik soetada kasutatud tehnikat. Pakutav tehnika on pärit näiteks Briti saartelt (McHale Iirimaalt), Prantsusmaalt, Itaaliast, Hispaaniast ja Sloveeniast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960