Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Koristushooaeg on käes

Põlluinfo: Koristushooaega on käes
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Sügishooaja esimeses Põlluinfos annab Scandagra Eesti ASi agronoom-nõustaja Tiiu Annuk põhjaliku ülevaate teraviljade, rapsi, herne, oa ja ristiku seemnepõllu koristuseelsest töötlusest - kuidas, millal ja mida kasutada?

August on kätte jõudnud ning koristushooaeg alanud. Tänavu on tõsine probleem hiljem tärganud umbrohtudega, mis teevad koristamise vaevanõudvaks. Lisaks jääb palju umbrohusodi seemnete sisse, mis omakorda tõstab sorteerimise ja kuivatamise kulusid. Teine tänavune probleem on teraviljades hilisvõrsete tekkimine, mis põhjustab vilja ebaühtlast valmimist ja ei lase õigel ajal koristada.

Taime lehestiku närvutamine võimaldab praktilise ja ökonoomse koristuse. Seega, kuna viimasel ajal on väga palju küsitud koristuseelsest taimede töötlemisest on siinkohal järjekordselt hea meelde tuletada, mida, millel ja kuidas kasutada. Ühtlasi tuletame meelde, et need kes on keskkonnasõbraliku majandamise (KSM) nõuetega ühinenud, ei tohi koristuseelselt glüfosaate kasutada. Glüfosaadi kasutamise keeld kehtib kõikide kultuuride kasvuperioodil, samuti haljasväetiseks kasvatamisel ning meetaimedel.Kuna desikandid nende alla ei kuulu, siis neid tohib koristuseelselt kasutada.

Desikante kasutatakse taimede koristuseelseks närvutamiseks, lubatud on nii Reglone Super (150 g/l dikvaat) kui Diqua (dikvaat 200 g/l). Tooted toimivad kiiremini kuuma päikesepaistelise ilmaga ja põhjalikumalt külma sombuse ilmaga. Dikvaat mõjub taime roheliste osade kaudu, nad on kontaktse toimega ning mõjuvad kõige efektiivsemalt kaheidulehelistele umbrohtudele ja kultuuridele (raps, hernes, uba jt). Tooted ei mõju mulla kaudu, ega oma mõju järgnevatele kultuuridele. Vihmakindlad 15 minuti möödudes. Kõige enam kasutatakse desikante kartulil, rapsil, hernel ja oal. Kasutada on lubatud ka mitmetel teistel kultuuridel, täpsem info toote märgistusel.Koristuseelselt on lubatud kasutada ka glüfosaate, jälgige vastava glüfosaadi märgistuse nõudeid! Kuna nad on süsteemse toimega toimivad nad sageli aeglasemalt kui desikandid.

Siinkohal toome ära erinevatel kultuuridel toodete põhised olulised nüansid koristuseelsel kasutamisel.

Rapsil

Glüfosaatide kasutamise õige aeg on siis, kui seemnete niiskusesisaldus jääb alla 30% (seemned on pruunid). Taimed muutuvad kollaseks umbes 10-12 päeva enne oletatavat saagikoristuse aega. Kui liiga vara kasutada (seemnete niiskus üle 40%), võib langeda rapsiseemnete õlisisaldus. Näiteks Roundup FL 540 kasutamise kulunorm on koristuseelselt 2,0-2,7 l/ha, ooteaeg 10 päeva. Ranger XL kulunorm 3,0 l/ha, ooteaeg 14 päeva. Barclay Barbarian 360, Barbarian Super 360 kulunorm 4,0 l/ha, ooteaeg 14 päeva. Kõikidele eelnimetatud toodetele võib lisada 0,5 l/ha kleepainet Aventroli, et varem valminud kõdrad ei avaneks enneaegselt.Põldhernel

Põlduba

Kartulil

Teraviljade

Lamandunud odral ja kaeral

Ristiku

Tiiu AnnukScandagra Eesti ASwww.scandagra.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960