Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 11. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETKI: Esimesed saagid salves

ETKI: Esimesed saagid salves
Foto: Eesti Taimekasvatuse Instituut
Taliviljade koristus on täies hoos. Eesti Taimekasvatuse Instituudi (ETKI) Jõgeva osakonnas on talinisu aretuskatsed koristatud, rukis on kombainiga viimaste katselappide juures. Oma järge on käimas oder ning kuivade ilmade olemasolul saabub õige pea suvinisu ja kaera katsete koristus.

Aasta on olnud teraviljade kasvatamiseks veidi keeruline. On olnud nii lumeta talvekülma, kevadist põuastressi kui liigniiskuse mõjusid. Kevade saabudes tuli nii mõnelegi viljakasvatajale kurb ilme näole, kui ta nägi oma põllul suuri talvekahjustusi. Kindlam oli olukord neil, kes valisid kasvatamiseks põhjamaistesse tingimustesse paremini sobivad talinisud - Lätis, Leedus, Soomes või Eestis aretatud sordid (Jõgeva katsetes olid head 'Edvins', 'Nemunas', 'Kallas', 'Arktika').

Kui eelmisel aastal oli Jõgeva talinisu aretuse kollektsioonkatse keskmine saak 10  t/ha, siis sel aastal küündib see esialgsetel andmetel 4-7 t/ha vahemikku. Kui saagid on keskmisel või talveõrnematel sortidel ka madalamal tasemel, siis proteiini ja kleepevalgu sisaldus on sel aastal talinisul väga hea. Esialgsetel andmetel on Jõgeva katses  keskmine proteiini sisaldus 14,8 ja kleepevalgu sisaldus 36,6 %. Langemisarvu suurus sõltub sordist ja eriti sellest, kas vili saadi koristada varakult ja ilma suurte vihmasadude mõjudeta. Kuigi mõne sordi puhul võib langemisarv madalaks jääda ka hommikuste udude ja kastepiiskade niiskuse mõjul. Jõgeva katses oli enamuse sortide langemisarv üle 300 sek. Täpsemad talinisu saagi ja kvaliteedi andmed saame edastada peale kõikide katselappidelt koristatud saagikotikeste puhastamist ja sorteerimist ning statistilise andmeanalüüsi koostamist ning laborianalüüside teostamist sügis-talvel.

'Ruja' koristus

Talinisu katsete koristus ETKIs

Hästi talvitusid ning hea saagi andsid ka kaks tritikale sorti, mis Jõgeval katses olid - Lätis aretatud 'Inarta' ja Läti-Eesti koostöösort 'Ruja'. Nende sortide kohta võib kiidusõnu öelda ka 2012-2014 aastal Põllumeeste Ühistu Kevili ja ETKI koostööprojekti raames tehtud katseandmete põhjal, kus neid kahte sorti katsetati kolme aasta jooksul kuues erinevas Eestimaa kohas ja kus saak ning talvekindlus olid nende sortide puhul garanteeritud.

Ja veel üks uudis -  kui tahad olla kursis Eesti Taimekasvatuse Instituudis tehtavate tööde-tegemistega sotsiaalmeedias, siis nüüd on see võimalus FB lehe kaudu. 

10. augustil koristati Jõgeval  'Ruja' supereliitseemne põld. 'Ruja' on suhteliselt uus sort. Sordilehte võeti 2015. aasta  jaanuaris. Seni on 'Ruja' alles seemnekasvatuse järgus. Kuid mitte ainult Jõgeva maadel vaid ka juba tootjate-seemnekasvatajate põldudel, kus 'Rujaga' väga rahule on jäädud. Seemnepõllu koristusele järgneb seemne sertifitseerimine ning selle protseduuri eduka läbimise järel võivad juba uued seemnekasvatajad tulla ETKIsse kaema, kas ka neile selle vägeva tritikalesordi seemet on jätkunud.

Reine KoppelEesti Taimekasvatuse Instituut

Jõgeva Katsekeskuse saagid salves
Foto: Eesti Taimekasvatuse Instituut
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960