Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 1. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algas põllumajanduse struktuuriuuring

Algas põllumajanduse struktuuriuuring
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Septembri algusest 15. novembrini toimub Eestis põllumajanduse struktuuriuuring, mida korraldatakse kõikides Euroopa Liidu riikides ning mille tulemused on aluseks põllumajanduspoliitika arengu määramisel, teatab Statistikaamet.

Põllumajanduse struktuuriuuringus osalemine on põllumeeste võimalus anda oma panus Eesti põllumajanduse ja maaelu arengusse. Kui viimased uuringud on näidanud eelmisel kümnendil toimunud põllumajanduslike majapidamiste arvu kiire languse peatumist, siis 2016. aastaks on vähemalt ühehektarilise kasutatava põllumajandusmaaga või põhiliselt müügiks tootvate aktiivsete majapidamiste arv prognoositavalt taas järsult langenud.

Põllumajanduse struktuuriuuringuid korraldatakse põllumajanduse muutuste ja toetuste mõju hindamiseks ning ka tulevikuplaanide kavandamiseks. Maaelu arengu toetuste andmeid kasutatakse maaelu arenguga seotud meetmete rakendamise analüüsil. Põllumajanduslike tootmismeetodite andmeid kasutatakse põllumajanduse keskkonnapoliitika arengu analüüsil ja põllumajanduse keskkonnanäitajate kvaliteedi parandamisel. Peamised avalik-õigusliku huvi esindajad on Maaeluministeerium ja Euroopa Komisjon. Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika toetamiseks kulub ligi 40% Euroopa Liidu eelarvest ja sellest on harjunud osa saama ka Eesti põllumehed.Eesti 2016. aasta uuring on valikuuring, mis tähendab, et andmeid kogutakse vaid valikusse sattunud ligi 7000 majapidamiselt. Valim koostatakse juhuvaliku alusel, kuid kõige suuremad ja tähtsamad majapidamised kaasatakse uuringusse kõikselt, kuna nendeta ei annaks uuring Eesti põllumajandusest tõepärast pilti.Uuringu küsimustikud on eeltäidetud PRIA taime- ja loomakasvatuse ning teiste administratiivsete andmeallikatega (sh Maa-ameti ja töötamise registri andmetega). Kogutud andmetega seotakse hiljem ka Põllumajandusameti mahepõllumajanduse ja PRIA maaelu arengu toetuste andmed.Uuringu andmeid saab valikusse sattunud majapidamise valdaja esitada kuni 25. septembrini Statistikaameti veebilehel, kus teda ootab ees juba eeltäidetud küsimustik. Kõigile, keda oodatakse andmeid esitama, on saadetud teavituskiri. Nendelt majapidamistelt, kes interneti teel andmeid ei esita, kogub Statistikaamet andmed telefonitsi.Põllumajanduse struktuuriuuringuid korraldatakse Euroopa Liidu kõigis liikmesriikides iga kolme-nelja aasta järel, sh iga kümne aasta järel põllumajandusloendusena. Erinevalt regulaarsest tootmisstatistikast annab põllumajanduse struktuuriuuring majapidamistest tervikliku ülevaate, mis hõlmab juhtimist, taime- ja loomakasvatust, tööjõudu, tootmismeetodeid ja muid tulutoovaid tegevusi. Et kasutatakse ühtset metoodikat, saab tulemuste alusel riike otseselt võrrelda. Arvestades uuringu tähtsust, toetab põllumajanduse struktuuriuuringu andmete kogumist rahaliselt ka Euroopa Komisjon.Statistikaamet avaldab 2016. aasta põllumajanduse struktuuriuuringu tulemuste esialgse kokkuvõtte 2017. aasta jaanuaris ja lõplikud andmed 2017. aasta jooksul.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960