Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljelusvõistlus 2016: Väätsa Agro üllatab kena suvirapsi põlluga

Viljelusvõistlus 2016: Väätsa Agro üllatab kena suvirapsi põlluga
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Väätsa Agro võistleb tänavu suvirapsiga 'Proximo'. Võistluspõllu suuruseks on 16,3 hektarit. Põllu eelviljaks oli rohumaa.

Väätsa Agro agronoom Anneli Tihu on oma põldudega viljelusvõistlusel ka eelmistel aastatel osalenud aga mitte suvirapsiga.  "2013. aastal kasvatasin viimati suvirapsi, siis oli keskmine saagikus 3,1 tonni - siit loodame rohkem. Loodan, et ikka ilma peab ja saab saagi kenasti kätte. Külvasime randaalitud põllule hajuskülvis, 80 tera/ruutmeetrile, külviga paralleelselt sai seeme kohe sisse rullitud 8-meetri laiuse sakilise rulliga. Sel meetodil saame külvata peene seemnega kultuure ja väga kiirelt. Praegu on taim kena ja kõder tugev. Muidugi on suvirapsi saak väiksem kui talirapsil aga kuna taliraps läks välja, siis sai see põld üle külvatud suvirapsiga. Abiks siin oli ka Baltic Agroga sõlmitud BOKS-leping. Sel talvel läks meil välja talvekahjustuste pärast 55 hektarit taliotra ja 260 hektarit talirapsi aga leping kompenseerib meile poole seemnest ja poole mullaherbitsiidist, sest kõik agrotehnilised tööd said korrektselt teostatud," lausus Tihu, kelle sõnul on ka tänavu kõik väetamised ja taimekaitsetööd võistluspõllul õigel ajal tehtud. "Tänavuseks nuhtluseks pean aga suve alul põlde rünnanud kapsakoid ja vohavat maltsa."

  

Maandamaks talirapsi kasvatamisel talvitumisest tingitud riske, on Baltic Agro koostöös taimekaitsevahendite tootjaga BASF viimasel 6 aastal pakkunud talirapsi kasvatustehnoloogialepingut, nn BOKS lepingut. Juhul, kui lepingualusel põllul on taliraps kevadeks täielikult hävinenud, hüvitab Baltic Agro poole sügisel kasutatud seemne ja poole herbitsiidi kogusest. Küsi pakkumist ja lepingu infot Baltic Agro piirkondlike müügiesindajate käest.

Kuigi tegu on võistluspõlluga, siis tehakse siin kõik samamoodi kui ettevõtte teistel rapsipõldudel. Põhjuseks see, et lihtsalt pole aega ühte põldu rohkem tuunida kui teisi, mahud on suured. "Me ei tee vaid ühele põllule agrotehnikat, kogu 260 hektarit rapsi, mis Väätsa Agrol on, saab sama agrotehnika ja taimekaitse. Tänavu sai lisaks tavapärasele väetisele antud ka leheväetist aga kuna siis oli kuumaperiood, siis seda väga palju ei julgenud panna. Lämmastikku sai põld toimeaines kokku 170 kg/ha. Muu taimekaitse oli tavapärane."

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960