Urmas Kruuse: Tuleb hakata ise oma piima peremeheks

Urmas Kruuse: Tuleb hakata ise oma piima peremehek
Urmas Kruuse: Tuleb hakata ise oma piima peremeheks

Tänasele põllumeeste aktsioonile „(M)ärkamine!“ oli kohale tulnud ka maaeluminister Urmas Kruuse. Ministri sõnul on kõige olulisem see, et põllumehed paneks seljad kokku ja looks koos tugeva ühistulise piimatööstuse.

Probleemiks on madal piimahind, mis ei rõõmusta ei piimatootjat ega ka klienti, sest enamus Eesti rahvast oleks nõus maksma piimaliitri eest õiglast hinda. Siin saab olla vaid üks lahendus – tuleb luua oma, päris põllumeeste piimatööstus, mis käitleks ära vähemalt poole Eestis toodetud piimast.

„Kui me Eestis toodame kaks korda rohkem piima kui me ise tarbime, siis mina arvan, et kindlasti põllumees ei peaks mingil juhul oma piima madala hinnaga või peaaegu tasuta ära müüma. Kui see hind, mis meile piimatööstused hetkel pakuvad, ei rahulda meie tootjaid, siis tuleb hakata ise töötlema,“ lausus Kruuse. Tema sõnul on riigile oluline, et piimatootjad suudaks ise eksportida ja ise minna tarbijale seeläbi lähemale. „Seetõttu oleme avanud meetme, mis võimaldab piimatootjatel luua oma tööstuse, selleks on 15 miljonit eurot olemas. Ja ootame parimaid projekte. Aga põllumehed peavad jõudma kokkuleppele ja hakkama tegema koostööd,“ selgitas Kruuse. „Küsimus on selles, et tuleb nii palju jõudu kokku panna, et tekiks turujõud. Me soovime, et vähemalt neljandik piimast tuleks ühistulise piimatööstuse alla. Ma ise loodan aga, et tuleb vähemalt pool piimast selle ühistulise tööstuse alla.“

Täna võiks tööstused maksta juba rohkem, sest eksportturgudel on piimahinnad juba tõusnud. Minister esitas küsimuse -  miks meil toorpiima kokkuostuhind ei tõuse. „Kui see situatsioon, mis praegu valitseb tootja ja töötleja vahel meid ei rahulda, siis tuleb olla ise oma piima peremees,“ lausus ta.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

DOTNUVA BALTIC AS otsib SEEMNETE MÜÜGIJUHTI

DOTNUVA BALTIC AS

21. jaanuar 2019

Uudised