Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 12. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Homme on üle-maailmne väetiste päev

“Kaks inimest viiest on oma elu võlgu väetistele” Bill Gates
Foto: World Fertilizer Magazine
Globaalne Väetiste Päev kuulutatakse välja esmakordselt 13. oktoobril 2016 Londonis, kus kogunevad rahvusvahelised põllumajanduse spetsialistid, et tähistada väetiste keskset rolli maakera kasvava elanikkonna tingimustes.

Väetised on aidanud lahendada murrangulisi eesmärke põllumajandussektoris. Kasutades lämmastiku, fosforit, kaaliumi jt. toiteelemente – on need taimedele eluks nagu vajalikud vitamiinid - mis oluliselt parandavad taimekasvatuse saagikust. Tänu väetiste laialdasele kasutamisele on meil rohkem toitu ja see on kättesaadav igas maailma nurgas enam kui kunagi varem.

Kuid globaalne toiduga kindlustatus on jätkuvalt üks suurimatest rahvusvahelistest probleemidest, sest maakera elanikkond suureneb hinnanguliselt kuni 9,7 miljardini aastaks 2060 (UN.org, 2015), mis julgustab kasutama innovaatilisi lahendusi põllumajandustootmises ja -hariduses, levitamaks viljelustehnoloogiaid, mis on tuleviku toidutootmisel väga olulised.

"Väetised on väga olulised. Paar miljardit inimest peaks olema meil vähem kui meil poleks kasutada väetiseid"-  Bill Gates CBS Tonight 2013.  

Globaalse Väetiste Päeva tähistamise olulisimaks põhjuseks on tuleviku maailma toiduvarudega kindlustamine. Sellel päeval, mis esmakordselt Londonis homme välja kuulutatakse, antakse rahvusvahelistele põllumajandusspetsialistidele võimalus loovalt arutada ülemaailmset toiduga kindlustatust ja jätkusuutlikkust tulevikus.

Käesoleva päeva eesmärgiks on levitada teadmisi ja teadlikkust põllumajanduse tähtsaimatest koostisosadest ning rõhutada vajadust jätkata põllumajandusliku teadustegevuse ja innovatsiooniga, mille lõppeesmärgiks on maailma toiduga varustamise jätkusuutlikus läbi teavituskampaaniate. Oluline on aidata teavituskampaania sõnumite jõudmist kuulajateni. Erinevatel põllumajanduse erialadel soodustab see koostööd, korraldamaks oma üritusi ning seeläbi aidata kaasa laialdasele teadmiste levitamisele, toomaks inimesi kokku, et arutada tuleviku toiduga kindlustatust.Allikas: World Fertilizer Magazin

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960