28. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Venemaa jahib uusi teravilja eksporditurge

Börs: Venemaa jahib uusi teravilja eksporditurge
Foto: Reuters/Scanpix
Nädala börsiuudised: Euroopa Liidu piimatootmise kasv jõuab 8 aasta põhja; Venemaa piimatootmine jõuab kõigi aegade madalaima tasemeni; Venemaa jahib uusi teravilja eksporditurge; Euroopa rapsi kahjustanud kuiv ilm taandub; Bayeri kvartalitulemused oodatust paremad; OPEC pani nafta hinna langema.

Euroopa Liidu piimatootmise kasv jõuab 8 aasta põhja

kooritud piima pulbri hind

Kooritud piima pulbri hind
Foto: Äripäev AS

Venemaa piimatootmine jõuab kõigi aegade madalaima tasemeni

Venemaa jahib uusi teravilja eksporditurge

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Euroopa rapsi kahjustanud kuiv ilm taandub

Rapsiseemnete hind

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallines kohvi hind (robusta) 3,6 protsenti ja kakao odavnes 0,9 protsenti. Kummagi tonn maksis reede hommikuks vastavalt 2170 ja 2632 dollarit.

Bayeri kvartalitulemused oodatust paremad

Saksamaa taimekaitsevahendite tootja Bayer, kes ostab USA seemnetootja Monsanto, teatas oodatust parematest kolmanda kvartali tulemustest, vahendab Reuters.

Kolmanda kvartali kulumieelne kasum (EBITDA) tõusis 6 protsenti 2,68 miljardi euroni. Analüütikud prognoosisid ettevõttele 2,52 miljardi suurust kasumit. Käive kasvas 2,3 protsenti, 11,3 miljardi euroni.

Ettevõtte aktsia aga langes, sest regulaatorite huvi suurte tehingute vastu on kasvanud. Syngenta tegevjuht Erik Fyrwald ütles sellel nädalal, et Monsanto ja Bayeri tehing on tekitanud olukorra, kus regulaatorid nõuavad Syngenta ja ChemChina vahelise tehingu kohta varasemast tunduvalt enam informatsiooni.

Arvati, et ChemChina saab Syngenta ostmise lõpule viia selle kalendriaasta sees. Teisipäeval teatas Syngenta, et regulatiivsed protsessid kestavad edasi ka 2017. aasta esimeses kvartalis. Citi analüütik Peter Verdult ütles, et lühiajaliselt peaks Bayeri aktsia kauplema selle tõttu madalamal.

OPEC pani nafta hinna langema

Toornafta hind oli sellel nädalal languses, sest kardetakse, et OPEC ei suuda koordineerida piisavalt suurt tootmise vähendamist, vahendab Reuters.

Brenti toornafta hind odavnes nädalaga 3,2 protsenti ja WTI langes 2,7 protsenti. Kummagi barrel maksis reede hommikuks vastavalt 50,5 ja 49,71 dollarit.

„Tundub, et OPECi novembrikuine kohtumine on järgmised kuu aega fookuses ja uudised Iraagist ning Iraanist määravad nafta hinna suuna,“ ütles Freight Investor Servicesi maakler Matt Stanley.

Nimelt teatas Iraak, et nemad ei peaks olema kohustatud OPECi leppega liituma, sest nad peavad võitlema Islamiriigiga. Samuti on kokkuleppesse veidi pessimistlikumas toonis suhtunud Venemaa.

Rotterdami 95 bensiini hind langes nädalaga 2,9 protsenti 498 dollarini tonnist.

Rotterdami 95 bensiini hind ($/tonn)
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960