Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estover Piimatööstus - kodumaise piima väärindaja

Estover Piimatööstus - kodumaise piima väärindaja
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Estover Piimatööstuse Kaarlijärve meiereis, mis asub Tartumaal Rannu vallas, toodetakse juustu, kodujuustu, toorjuustu, võid, mozzarellat, kohupiima ja ricotta-kohupiima. Tehas on igati kaasaegne, tootmine on mehhaniseeritud ja võimalikult vähe on käsitööd. Tehast tutvustas sealne tootmisjuht Jaan Kree.

Avatud toidutööstuste mõte meeldis Kreele väga. "See on oluline samm, mille läbi peaks toidutööstuste maine paranema. Probleem ei ole toodetes vaid tööjõu järelkasvus. Kõige raskem on leida õppinud töölisi. Küll on võimalik leida kõrgharidusega toiduainetehnoloog aga lihttööle neid ju ei pane. Ise peame seega oma töötajaid koolitama. Hea oleks saada sellist ümberõppelaadset asja, just veidi teooriat oleks vaja juurde praktilisele poolele," ütles Kree. Ta sõnas, et nende majas töötab üle 100 töölise. "Täna on seis hea, hetkel on isegi nii, et töötajaid jagub aga see on hooajaline. Lisaks pakume me kaugelt tulijatele elamispinda, mis ka natuke kaasa aitab."

 

Jaan Kree: Kõige tulusam on toota juustu. Samas, kui piima hind oli hästi odav, oli kodujuust rentaablim kui juust.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Piim Võrtsjärve piirkonna tootjatelt.

Tootearendus tehakse ise, koostöös Tallinna kontori turundusosakonnaga. Estover Piimatööstuse kõige tuntumad kaubamärgid on Traditsiooniline Eesti Juust, Piimameister Otto, Vene Juust, Hollandi Leibjuust Originaal ja Hiirte Juust. Just Kaarlijärve meiereis valmis eestlaste lemmikjuust - Traditsiooniline Eesti juust.Tootearendus tehakse ise, koostöös Tallinna kontori turundusosakonnaga. Estover Piimatööstuse kõige tuntumad kaubamärgid on Traditsiooniline Eesti Juust, Piimameister Otto, Vene Juust, Hollandi Leibjuust Originaal ja Hiirte Juust. Just Kaarlijärve meiereis valmis eestlaste lemmikjuust - Traditsiooniline Eesti juust.

Ettevõte on osa United Estover Groupist (UEG), kuhu lisaks Estoverile kuuluvad ka OÜ Estover Piimatööstus ja Eesti Juustu Tootmise OÜ.Ettevõte tugineb 100% Eesti kapitalil ja pakub täna tööd rohkem kui 200-le inimesele.2015. aasta müügitulu 24,15 miljonit eurot.2015. aasta kasum 2,54 miljonit eurot. 

Tööjõukulud;Toorpiimale tehtud kulud: piim + transport;Pakend;Elekter;Puhastusained ja vesi.

Mahukad investeeringud.

Piimatootmises tuleb investeerida, muidu lihtsalt ei saa. "Tänavu investeeriti tulevikku silmas pidades ka uutesse piimamahutitesse, nüüd saab mahutada 560 tonni päevas toorpiima. Veel on plaan investeerida ka toorjuustutootmisesse, muuta seda efektiivsemaks. Meie toorjuust erineb ses osas, et me toodame selle ricotta ja või baasil. Investeering on vajalik, et jõuda oma toodetega ka välisturgudele," selgitas Kree.Lisaks Eesti turule müüakse oma toodangut Soome, Läti, Leedu, Itaalia ja Iisraeli  turule.

1 kilo traditsioonilise juustu tootmiseks kulub talveperioodil, kui piima valk on kõrgem, 9,3 kilo toorpiima. Suvel on see kulu 9,7-9,8 kilo.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960