Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FARMITEHNOLOOGIA: Nisad puhtaks kerge vaevaga

FARMITEHNOLOOGIA: Nisad puhtaks kerge vaevaga
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Järjest enam on oluline leida uusi tehnilisi lahendusi, mis aitaks piimafarmide majandamist efektiivsemaks muuta. Siin saavad abiks olla kaks uut lahendust lehmade lüpsieelseks ja -järgseks nisapesuks.

Agribalt AS pakub meie piimatootjatele kahte lahendust: NDE - harjade baasil toimivat lüpsieelset nisapuhastit ja ADF Milking järeldesosüsteemi.

Agribalt ASi juhataja Artur Gavronski rääkis, et Inglismaa tootja Northern Dairy Equipment Ltd (NDE) lüpsieelsed nisapuhastid teevad farmiomaniku elu tunduvalt lihtsamaks. "Seadet on kerge farmi lüpsiplatsile paigaldada ja see sobib kõikidele lüpsiplatsidele. Harjade süsteem töötab lihtsalt, harjad liiguvad kahel siinil. Lühidalt saab öelda, et seade peseb, desinfitseerib, stimuleerib nisasid ja kuivatab need kiirelt," selgitas Gavronski.

Asja juures on oluliseks märksõnaks rutiin ja tööjõu ning -aja sääst. "Lehmad vajavad püsivat rutiini. Nad harjuvad kiirelt desosüsteemiga ja neile hakkab meeldima ka udara stimulatsioon, mis tagab piima kiirema sõõrdumise. Inimene seda nii süsteemselt ei tee. Lisaks on seade kiire, tööprotsessile kulub pesust kuivatuseni 10 sekundit. Ka kulusid saab hoida kokku, seda siis vee, eeldesolappide ja kemikaali osas," ütles Gavronski, kelle sõnul on selle süsteemi vajalikkuses veendunud ja selle endale soetanud näiteks Estonia OÜ oma kõikidesse farmidesse.

o Tõhus nisapuhastus;

o Püsiv rutiin;

o Lüpsiaja sääst;

o Peseb, desinfitseerib ja kuivatab vähem kui 10 sekundiga;

o Aitab vähendada bakterite ja somaatiliste rakkude arvu;

o Kaob vajadus eeldesolappide ja kemikaali topsikute järele;

o Oluline veesääst;

o Lihtne paigaldus;

o Sobib kõikidele lüpsiplatsidele.

 

ADF Milking järeldesosüsteem - auhindu võitnud toode

Suurem lüpsijõudlus - ADFiga kaob lüpsiplatsilt stress nii taluniku kui ka lehma jaoks;

Väheneb tööjõukulu;

Kõikide lehmade nisad saavad õigeaegselt desinfitseeritud;

ADFiga lüpsiplatsil liiguvad lehmad sujuvalt, suureneb läbilaskevõime ja piima väljalüps ning väheneb kulu piimaliitri kohta;

Kuna töökoormus on väiksem, saavad töötajad rohkem lehmade lüpsmisele keskenduda ning seeläbi paraneb ka lüpsirutiin.

Aja- ja tööjõukulusääst

Nisade kastutuslahuse käsitsi pealekandmine kaks korda päevas 200 lehmale võrdub 500 inimtunniga aastas. Farmitöötaja tööaeg väheneb kuni 30%.

Agribalt ASi juhi sõnul on kahest aparaadist koosneva NDE-süsteemi hind 10000 eurot. ADF Milking järeldesosüsteemi maksumus on sõltuvuses lüpsikohtade arvust.

Topeltpihustus on üks ADFi süsteemi tähtsamaid uuendusi, mille tulemusena on nisa paremini töödeldud, kaitstud ja tervem ning selleks kuluva kastutuslahuse kogus on väiksem.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960