Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 8. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FAO: Maailma söödaviljaturu väljavaated

FAO: Maailma söödaviljaturu väljavaated
Foto: Postimees/Scanpix
Maailma Toidu ja Põllumajanduse Organisatsiooni FAO poolt oktoobris avaldatud maailma toiduturu ülevaates avaldatud prognoos, mis põhineb suuresti USA rekordsaagil, eeldab 2016. aastaks tootmismahtude taastumist.

Samas võivad laovarude mahud kohati väheneda - Hiinas, Brasiilias ja LAV-is on arvestatav osa ladustatud viljast utiliseeritud. Söödavilja suured ekspordiks mõeldud kogused hoiavad hinna langevas trendis. Vaatamata sellele, et 2016 aastal oodatakse söödavilja tootmismahu väikest kasvu, arvatakse, et 2016/17 söödavilja turg püsib võrreldes eelmise perioodiga suhteliselt pingeline. Kuigi turul toimetab palju eksportööre ning pakutavad mahud on kasvanud, püsib nõudlus turul tagasihoidlik ning söödavilja hind on tugeva surve all, seega hind püsib madalal. Maailma söödavilja toodangut eeldatakse kasvavat 1,8%, mis tähendab eelmisel saagiperioodil langenud toodetud koguste taastumist. Rekordiline maisisaak USA-s ja Argentiinas peaks kasvatama maailma maisitoodangut, seda vaatamata tootmismahtude langusele Brasiilias, Hiinas ja Lõuna-Aafrika Vabariigis. Lisaks maisile näitab ka sorgo toodangu maht kasvu, Sudaani ja Mehhiko toodangu kasv peaks ületama tootmismahu langust USA-s.

Kõige taustal oodatakse odra tootmismahte langevat alla eelmise aasta taseme, eriti suur peaks langus olema Marokos ja Türgis.Eelmise aastaga võrreldes oodatakse 2016/17 aasta söödavilja utiliseerimist kasvavat 1,5%, põhjusena nähakse eelkõige suuremat nõudlust loomatoidu järele, kuid ka tööstuse vajadusi. Peamiseks kasvumootoriks peaks saama mais, mida kasutatakse järjest laiemalt loomasöödas, kasvu vedavateks riikideks peetakse USA-d ja Hiinat. Olulisel kohal on ka kodumaise toodangu varasema perioodiga võrreldes soodne hinnatase. Madal hinnatase soodustab maisi kasutamist tööstuses, peamiselt tärklise ja biokütuse tootmisel.Kuna nõudlus kasvab, peaksid laovarud 2017 aastal kahanema, seda vaatamata toodangu kasvule. Nõudlus püsib nii söödale kui tööstuses ja see peaks laovarude mahtu oluliselt langetama. Suurimat mõju maailma laovarude kahanemisele peaks avaldama Hiina valituse otsus vähendada oluliselt ladustatud maisi varusid. Laovarude mahu vähendamine peaks omakorda viima utiliseeritud sööda koguste vähenemisele, mis omakorda tasakaalustaksid ladustatud sööda varude ja utiliseeritud sööda vahekorda. Vaatamata laovarude mahtude vähenemisele ning utiliseeritud söödavilja kasvule jääb sööda hind kogu 2016/17 aastal hinnasurvele alla.

Söödavilja toodang ja kaubandus
Foto: FAO

Ülevaate koostas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960