Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 21. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Est-Agar jätkab saarlaste käe all

Est-Agar jätkab saarlaste käe all
Foto: internet
AS Saare Kalur müüs talle kuulunud furtsellaraanitootja Est-Agar AS-i firmale Vormsi Agar Investeeringute OÜ, mille omanikeringis on Saaremaa päritolu ja juurtega ettevõtjad, vahendab Saarte Hääl.

Vormsi Agar OÜ osaniku ja juhatuse liikme Mart Mere sõnul on ettevõte jõudnud oma tegevuses sellisesse arenguetappi, kus tuleb astuda pikem samm edasi. 2014. aastast on firma teinud mitmesuguseid uuringuid vetikate kasvatamise, nende tööstusliku kasutamise ja uute tehnoloogiate rakendamise osas.

“Järgmise etapina planeerisime tootmisbaasi rajamist Vormsile, kuid leidsime pikaajaliste kogemustega ettevõtte hoopis naabersaarelt. Est-Agar AS-i näol on tegemist viiekümneaastase järjepideva tootmiskogemusega ettevõttega, millel on oma kliendibaas ja potentsiaal kasvada Euroopa juhtivaks kohalikku toorainet kasutavaks sinise biotehnoloogia ettevõtteks,” selgitas Mere.

Est-Agar AS on maailmas ainuke punavetikast Furcellaria lumbricalis toodetud unikaalse tekstuuri andva lisaaine furtsellaraani tootja. Agarikust saadav furtsellaraan on geelistuv polüsahhariid, mida kasutatakse stabiliseeriva, paksendava ja geelistava ainena toidu-, põllumajandus-, kosmeetika- ja farmaatsiatööstuses.

Est-Agar AS-i 2015. aasta äritulu oli 745 080 eurot, 72% müügitulust saadi eksporditurgudelt, keskmine töötajate arv majandusaastal oli 33.

Est-Agar AS-i nõukogu esimehe Tiit Sarapuu sõnul on 1993. aastast Saare Kaluri omanduses olnud ettevõte teinud head tööd. Välja on töötatud uus tehnoloogia furtsellaraani tootmiseks ja laiendatud müügigeograafiat. “Ettevõte on küll heas seisus, kuid uute turgude leidmisel oleks võimalik oluliselt kasvada – nii tooraine kui ka tootmisvõimsused on olemas,” tõdes Sarapuu.

Ettevõttel on tema kinnitusel varemgi kosilasi käinud, aga Vormsi Agar OÜ viimaste aastate kogemus kombineerituna Est-Agari pikaajalise oskusteabega on kõige tõsiseltvõetavam ja läbimõeldum lähenemine. “Usume, et Est-Agar AS läheb headesse kätesse ja omalt poolt aitame kaasa hea nõuga,” ütles Sarapuu.

Ettevõttes Vormsi Agar Investeeringute OÜ on võrdse osalusega Vormsi Agar OÜ ja OÜ Utilitas Grupp. Utilitas Grupi juhatuse liige Kristjan Rahukinnitas, et uute omanike eesmärk on arendada loodust hoidvat tootmist, kasutades selleks kohalikku taastuvat toorainet. “Ühinesime selle investeeringuga, et soodustada kohalikku ettevõtlust läbi biomassi väärindamise. Hindame Est-Agari unikaalset oskusteavet ja keskkonnasõbralikku tegutsemisviisi ja näeme selle tehingu kaudu võimalust realiseerida kogukonnakeskse äritegevuse potentsiaali Saaremaal,” rääkis ta.

Tehingu hinda osapooled ei avalda.

Allikas: Saarte Hääl

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960