Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 28. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bioohutusnõudeid seakasvatuses tuleb järgida ka talvel

Kalda: bioohutusnõudeid seakasvatuses tuleb järgida ka talvel
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eelmisel reedel tuvastati Leedus nende selle aasta 19. sigade Aafrika katku puhang kodusigadel, mis kinnitab, et viirus võib seakasvatusse jõuda ka sügistalvisel perioodil.

„Kuigi siiani pole sigade Aafrika katk Eestis talvisel perioodil koduseafarmi jõudnud, pole meil mingit alust arvata, et seda ei juhtu. Kütitud metssigadelt võetud proovid näitavad, et viirus on metssigadel sama ulatuslikult levinud kui varem,“ ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda. 

„Järjekordne taudipuhang Leedus tõendab seda, et katku leviku oht kodusigadele ei ole seotud ainult suveperioodiga. Taudi ära hoidmiseks ei piisa vaid seakasvatushoone vastavusse viimisest ning bioohutuskava koostamisest, vaid see eeldab loomapidajalt igapäevast hoolsust, et rakendatavad meetmed ka reaalselt ja tulemuslikult toimiksid,“ rõhutas Kalda.

2016. aastal on sigade Aafrika katk diagnoositud kokku kuues farmis: kolmes Jõgevamaa, ühes Järvamaa, ühes Lääne-Virumaa ja ühes Saaremaal asuvas seafarmis.

Taudi leviku tõkestamiseks tuleb jätkata ka metssigade arvukuse vähendamist ning nakkusohtlike korjuste kõrvaldamisega loodusest. „Oleme väga tänulikud inimestele, kes meile metsas leitud korjustest juba teada on andnud. Helistage julgelt maakondlikku veterinaarkeskusesse või jätke teade Veterinaar- ja Toiduameti vihjetelefonile numbril 605 4750. Sellega aitate oluliselt kaasa seakatku edasise leviku takistamisele,“ lisas Kalda.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960