9. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Piimaturu olukord paraneb jätkuvalt

Börs: Piimaturu olukord paraneb jätkuvalt
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: piimaturu olukord paraneb jätkuvalt; Euroopa Liidu härjaliha turg on jätkuvalt raskustes; Commerzbank: nisuhinnad ei taastu, aga rapsi olukord parem; Venemaa keelab soolaimpordi sanktsioone kehtestanud riikidest; nafta hinnatõus võtab hoogu maha.

Piimaturu olukord parem

kooritud piima pulbri hind

GDT piimahindade indeks (muutus %). Allikas: GlobalDairyTrade

Euroopa Liidu härjaliha turg on jätkuvalt raskustes

Hinnad kukuvad

Commerzbank: nisuhinnad ei taastu, rapsi olukord parem

toidunisu hind

Nisu hind
Foto: Äripäev AS

Rapsi tulevik on helgem

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest odavnes kakao hind 5,2 protsenti ja tonn maksis reede lõunaks 2272 dollarit. Kohvi (robusta) hind tõusis 1,1 protsenti 2000 dollarini tonnist.

Venemaa keelab soolaimpordi sanktsioone kehtestanud riikidest

Kokku mõjutab uus seadus 26 riiki. Nende riikide soolaimport ulatus selle aasta jaanuarist kuni augustini 424 300 tonnini (40,2 protsenti Venemaa koguimpordist). Venemaa valitsus tahab 2020. aastak saavutada olukorra, kus vähemalt 85 protsenti söögisoola sisemaisest nõudlusest toodetakse ise. Kõige enam kaotab sellest Ukraina – riik on sellel aastal Venemaale müünud 8,2 miljoni dollari eest soola. Holland kaotab aga näiteks 3,1 miljonit dollarit.

Nafta hinnatõus võttis hoo maha

Kuigi OPECi sõlmitud tootmismahtude kärpimise lepe pani nafta hinna rallima, on analüütikud muutunud ajapikku skeptilisemaks ning see kajastub ka hinnas. Citigroupi analüütikud kirjutavad investoritele läkitatud kirjas, et alates möödunud nädalast, mil nafta hind hüppas 55 dollarini barrelist, on see tasapisi allapoole tulnud. “Alates sellest ajast on aga klientidel tekkinud teatud ebakindlus, eriti seoses nädala lõpus toimuva OPECisse mitte kuuluvate riikide kohtumisega,” kirjutasid nad. Selle nädala lõpus kohtuvad OPECi liikmed organisatsiooni mitte kuuluvate riikidega, et arutada naftalepet, mille alusel kärbivad viimased tootmismahtu kokku 600 000 barreli jagu päevas.   Samal ajal on Hiina naftaimport viimase kuu jooksul jüaani arvestuses kasvanud 13 protsendi võrra. Võrdluseks: oktoobris oli kasv vaid 3,2 protsenti. Nafta hinda mõjutavad ka USA naftavarud, mis on USA Energiaagentuuri andmeil tõusnud. Veelgi enam, agentuuri andmeil oli möödunud nädala naftavarude kasv viimase seitsme aasta suurim.

Brenti toornafta barrelihind maksis reede lõunaks 54,17 dollarit ning WTI kauples 51,17 dollari juures.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960