Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 20. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium ootab sektori ettepanekuid otsetoetuste nõuete muutmiseks 2017. aastal

Ministeerium ootab sektori ettepanekuid otsetoetuste nõuete muutmiseks 2017. aastal
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Maaeluministeeriumis toimus eile,19. detsembril, põllumajanduse ja maaelu arengu nõukogu (PMAN) istung, kus olid kõne all võimalikud muudatused otsetoetuste maksmise tingimustes 2017. aastal, turuarendustoetuse muudatused ja e-PRIA-le ülemineku tegevuskava.

Otsetoetusi makstakse põllumajandusliku tegevuse eest, s.o kas põllumajandustoodete tootmine või põllumajandusmaa hoidmine karjatamiseks ja harimiseks sobilikus seisukorras. Põllumajandusmaa hooldamisel kehtib alates 2015. aastast nõue, et tootmisest ajutiselt kõrvale jäetud põllumajandusmaal tuleb lisaks niitele ka hekseldatud rohi teatud ulatuses kokku koguda. „2017. aastaks tuleb otsetoetuste puhul otsustada, kas edaspidi tuleb hekseldatud rohi ilma erisuseta täies ulatuses kokku koguda, lubada hekseldada ilma heksli kokku kogumiseta või kaaluda muid alternatiive.  Kuulasime ära nõukogu liikmete ettepanekud. Sektori esindusorganisatsioonide ettepanekuid ootame nädala lõpuks, misjärel kujundame lõpliku seisukoha.“ „Põllumajandustootjatele on oluline teada, et PRIA on mõelnud ka tugisüsteemi arendamisele, et tagada e-PRIA nõustamine kõigile, kes seda vajavad.“

Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul oli põllumajandusmaa hooldamise eest toetuse maksmise algne eesmärk aidata põllumehel ebasoodsa turukonjunktuuriga toime tulla, mitte suunata teda vaid toetuse nimel tootma. „Kuna põllumajandusmaa hooldamisest sai peagi omaette ettevõtlusvorm, lisati 2015. aastal täiendava nõudena kohustus lisaks niitele ka hekseldatud rohu kokku kogumiseks,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm.

Samuti oli nõukogus arutusel e-PRIA-le ülemineku tegevuskava. „Elektroonilise taotlemise aktiivsus on aasta-aastalt kasvanud. Senine kogemus on näidanud, et see lihtsustab taotlemist PRIA klientide jaoks ja lühendab taotluste menetlemise protsessi. Seepärast on kavas viia 2019. aastaks järk-järgult kõikide meetmete puhul taotlemine e-PRIA-sse, pärast mida on toetuse taotlusi võimalik esitada üksnes elektrooniliselt,“ lisas Tarmo Tamm.

PRIA andmetel kasutavad põllumehed elektrooniliselt taotlemise võimalust üha aktiivsemalt. Kui 2014. aastal esitati pindalatoetuste puhul elektrooniliselt 54 protsenti taotlustest, siis 2016. aastal oli juba 87 protsenti.

Põllumajanduse ja maaelu arengu nõukogu (PMAN) on Maaeluministeeriumi valitsemisala küsimuste lahendamiseks ning maaeluministrile järelduste ja ettepanekute esitamiseks moodustatud nõuandva õigusega alaline nõukogu.

Lisaks anti ülevaade kavandatavatest muudatustest turuarendustoetuse tingimustes. Peamised kavandatavad turuarendustoetuse muudatused on seotud lihtsustamise, toetatavate tegevuste ja sihtgrupi laiendamise ning minimaalsete taotletavate toetussummade kehtestamisega. „Vaatame olemasolevad toetusinstrumendid üle ja suuname neid enam ekspordile, turuarendustoetus on esimene näide sellistest sammudest,“ lisas maaeluminister Tarmo Tamm.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960