Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 20. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu Mill sai süüdistuse maksupettuses

Tartu Mill sai süüdistuse maksupettuses
Foto: Raul Mee
Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistab jahuveskit Tartu Milli käibedeklaratsioonides valeandmete esitamises, mille tulemusena jäi riigile laekumata käibemaksu summas üle 1,2 miljoni euro.

Süüdistuse kohaselt esitas Tartu Mill käibedeklaratsioonides valeandmeid 2012. aasta jaanuarist kuni 2013. aasta septembrini.

Ettevõtte toonast ostujuhti süüdistatakse kaheksaliikmelise kuritegeliku ühenduse kaasabil valeandmete esitamise organiseerimises. Kohtueelse menetluse raames kogutud tõendid viitavad sellele, et kuritegeliku ühenduse liikmed kasutasid üle kolmekümne variettevõtte, mille kaudu näidati tehinguid, mida tegelikult ei toimunud, teatas prokuratuur.

Näilike tehingute eest esitasid variettevõtted Tartu Millile võltsarveid, mille alusel kandis süüdistatav kuritegeliku grupi kontrolli all olevatele variettevõtetele raha. Sel viisil varjati tehinguid Tartu Milli ja tegelike teraviljamüüjate vahel, teatas prokuratuur.

Süüdistuse kohaselt jõudis võltsarvete alusel üle kantud raha kui kuritegelik tulu sularahana tagasi ühenduse liikmeteni, sh ostujuhini. Sularaha kasutati prokuratuuri teatel tegelikele teraviljamüüjatele vilja ja rapsi eest tasumiseks ning kuritegeliku ühenduse tegutsemise rahastamiseks, sh ühenduse liikmetele tasumiseks.

Tartu maakohus mõistis juba 2014. aasta alguses kuus kuritegeliku ühenduse liiget kokkuleppemenetluses süüdi. Kohus leidis, et isikute süü on tõendatud ning toime pandud kuritegusid tunnistasid ka süüdistatavad ise.

"ASil Tartu Mill kui ühel teraviljasektori juhtivettevõttel lasuv süüdistus heidab kahtlemata varju kogu teraviljatööstusele," ütles kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Marek Vahing prokuratuuri.

"Süüdistataval poleks olnud võimalik petturlikult ning ebaausalt tegutseda, kui poleks olnud teraviljamüüjaid, kes sellist käitumist aktsepteerivad. See omakorda aga näitab arenguruumi Eesti talunike ja viljakasvatajate ärikultuuris," märkis Vahing.

Süüdi mõistmisel saab kohus ettevõttele määrata rahalise karistuse kuni 16 miljonit eurot.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960