Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 21. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meelis Tambla: Põllumajandustoodete ekspordi parandamiseks on mitmeid võimalusi

Meelis Tambla: Põllumajandustoodete ekspordi parandamiseks on mitmeid võimalusi
Foto: член правления KredEx Krediidikindlustus Марико Рукхольм
Põllumajandustoodete ekspordiks tuleks kasutada rohkem riiklikku ekspordikindlustust, kirjutab KredEx Krediidikindlustus ASi juhatuse esimees Meelis Tambla.

Hiljutises maaeluministeeriumi poolt avaldatud ülevaatest selgub, et 2016 aasta septembri seisuga on Eestis toodetud või töödeldud põllumajanduskaupade eksport aastatagusega võrreldes kukkunud drastiliselt 26%. Kukkumise põhjusena on välja toodud eelmise aasta rekordiline nisusaak. Seda on hea teada, aga kui tahame edasi areneda, siis peaks olema eesmärk igal aastal saavutada uusi rekordeid või vähemalt ära hoida nii järske kukkumisi.

2016. aasta III kvartalis oli statistika andmetel Eestis 2 669 põllumajandusettevõtet, kus oli kokku veidi all 10 000 tööga hõivatut. Isegi kui võtame appi toidutööstuse laiemalt (593 ettevõtet, 13 081 hõivatut), siis ka selle eksporditulu oli kolmandas kvartalis aastaga võrreldes 11% väiksem.

1. Et kasvatada ettevõtte müükiKrediidikindlustus võimaldab julgemalt müüa nii olemasolevatele kui ka uutele klientidele nii kodumaal kui välisturgudel.2. Et tõhustada ettevõtte krediidijuhtimistKrediidikindlustus kontrollib teie ostjate finantsvõimekust ning võimaldab aja ja kulude kokkuhoidu uue ostja tundmaõppimisel ja võlgnevuste sissenõudmisel. Vabaneva ajaressurssi saab kasutada ettevõtte põhitegevusele.3. Et kaitsta ettevõtte varasid ja likviidsustKrediidikindlustus kaitseb nõudeid ostjate vastu, mis võib moodustavad olulise osa ettevõtte varadest. Tasumata nõue võib ohustada ettevõtte likviidsust ja suutlikkust täita oma kohustusi.4. Et tuua kliendisuhetesse paindlikkustKrediidikindlustus võimaldab maksetingimuste läbirääkimistel olla paindlikum.

On selge, et tasub üle vaadata kõik võimalused põllumajanduse ja toiduainete tööstuse ekspordi parandamiseks. Muidugi ei ole see peamine võluvits, kuid võibolla aitaks nii mõnelegi konkreetsele tehingule kaasa oskus kasutada riigi poolt pakutavat võimalust vähendada oma ekspordiga seotud rahalisi riske. 

Tänases majandusolukorras dikteerivad tehingute tingimusi peamiselt ostjad ning konkurentsis püsimiseks peavad ettevõtjad olema paindlikud maksetähtaegade võimaldamisel. Müügi suurendamisel on suur vahe, kas nõuad alati kõigepealt raha ette või oled valmis ka maksetähtaega võimaldama. Jõukamate Euroopa riikide praktika on selline, et 80-90% ettevõtetest annavad oma klientidele arvete maksmiseks aega. Meie sarnased uuringud Eestis näitavad, et ligi pooled eksportivatest ettevõtetest soovivad oma klientidelt üldjuhul ettemaksu ja vaid ligi viiendik pakuvad ostjale paindlikke maksetähtaegu.Juba ainuüksi maksetingimuste põhjal on meie eksportijatel seega veidi raskem konkurentsis püsida. Riikides, kus ollakse keskmiselt harjunud ettevõtete omavaheliste arvelduste puhul lähtuma tähtaegadest 50-60 päeva (näiteks Hispaania, Itaalia jne), ei pruugi ettemaksu nõudmine olla ärisuhte alustamiseks just kõige kindlam viis.Kindlasti ei ole see põllumajandusettevõtete puhul alati asjakohane, sest saadused ostetakse kokku ja veetakse välja tuntud vahendajate kaudu, kes on valmis parema hinna saamiseks ka ette maksma. Samas, miks meie ettevõtted ei kasuta aktiivsemalt krediiditingimustel müüki?Peamine põhjus on loomulikult kartus, et maksed kaugelt välismaalt jäävad venima või üldse laekumata. Ettevõttel on sageli raske saada taustainfot oma partneri kohta ja isegi kui seda hangitakse, võib kliendi finantsolukord kiiresti muutuda. Palju on ka lihtsalt teadmatust, et selliseid ostjate makseriske on võimalik üpris kerge vaevaga kindlustada.

Äripäeva teemaveeb põllumajandus.ee korraldab 26. jaanuaril 2017 veebiseminari Uutele turgudele minek ja selle finantseerimine“, kus head nõu jagavad AS KredEx Krediidikindlustuse juhatuse esimees Meelis Tambla ja EPIKO TÜ tegevjuht Üllas Hunt.Käsitlemisele tulevad teemad:

Räägime põllumajandustootja vaatevinklist, miks on meil järjest suurenev vajadus välisturgudele minna, millised on peamised riskid ja senised kogemused.

Kust leida raha selleks vajalikeks investeeringuteks ja kuidas lisafinantseeringute suurust reaalselt hinnata?

Vaatame üle Eesti ekspordi peamised sihtturud, erinevate riikide praktikad ja maksetavade erinevused.

Millised on olulisemad riskid, millega tuleb kohe arvestada?

Tutvustame praktiliste näidete varal, millistest juhtudel on abiks riiklik KredEx Krediidikindlustus.

SIIN

Milleks krediidikindlustus?

Eksportivatel ettevõtetel on võrreldes kohalike ettevõtetega tunduvalt raskem hinnata võimalikke majanduslikke ja poliitilisi riske. Välisriigi  ettevõtluskliima ja seadusandlus erinevad Eesti omast, samuti on raskem saada andmeid klientide finants- ja maksekäitumise kohta. Sellist asjakohast infot on sageli raske kätte saada isegi Eestis, mistõttu on mõistlik lisaks ekspordile kindlustada ka Eestis siseriiklikke maksetähtajaga ostu-müügitehinguid. Müüja antud maksetähtaeg on ostja jaoks üks odavamaid finantseerimisallikaid ja loomulikult kasutatakse seda, mõnikord ka üle oma võimete. Seetõttu peab ostjatele maksetähtaja võimaldamine olema läbimõeldud tegevus, oluline on teha seda süsteemselt. Maandamata krediidiriskid kujutavad endast ohtu ettevõtte finantspositsioonile, sest võtmekliendi kasvõi ajutised makseraskused võivad tuua kaasa likviidsusprobleeme ja raskusi maksekohustuste täitmisel oma töötajate, tarnijate, maksuameti, pankade jne ees.Ostja makseriskide kindlustamine maksab käibest kõigest protsendi murdosa. Kuigi krediidikindlustuse eest tuleb raha maksta, võimaldab teenus ettevõtte ressursse paremini kasutada. Ostjate taustakontrolli teeb ära sellele spetsialiseerunud kohalik, riiklik kindlustusselts, kes võtab oma hinnangu eest ka vastutuse. Ettevõte võib keskenduda oma põhitegevusele, saagi maksimeerimisele, töö efektiivsusele.Vaata lähemalt www. krediidikindlustus.ee Meelis TamblaJuhatuse esimeesAS KredEx Krediidikindlustus

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960