“Ehtne talutoit” – naturaalne ja kohalik toit meie laual

“Ehtne talutoit” – naturaalne ja kohalik toit meie
“Ehtne talutoit” – naturaalne ja kohalik toit meie laual

Juba mõnda aega kaunistab meie poelettidel ja laatadel leiduvat talukaupa tunnusmärk “Ehtne talutoit” – tõusva päikese märk. Sellest, miks selline katuskaubamärk mõne aasta eest loodi ja kuidas see nii talunikke kui ka tarbijaid aitab, räägivad lähemalt Eestimaa Talupidajate Keskliidu pikaajaline vedaja Kaul Nurm ja märgikandjad ise.

“Ehtsa talutoidu” sünnilugu

“Ehtsa talutoidu“ katuskaubamärk on sündinud Eestimaa Talupidajate Keskliidu algatusel. Põhjusi oli selleks mitu, kuid peamiseks “Ehtsa talutoidu“ kaubamärgi väljatöötamise motiiviks oli soov abistada talutoidu tootjaid ja talutoidu tarbijaid.

“Lähtepositsiooni selgitamiseks uurisime talutoidu tootjate vajadusi üle kogu vabariigi ning tellisime turu-uuringu, et mõista tarbijate eelistusi ja vajadusi,” meenutab Eestimaa Talupidajate Keskliidu nõukogu liige ja tunnusmärgi algataja Kaul Nurm. Uuringust selgus, et 18% tarbijatest eelistaks oma sisseostude tegemisel talutoitu tööstuses valmistatud toidule. 80% pere sisseostude tegijatest soovis, et talutooted oleksid suurtööstuse toodangust eristuvad ja et neid oleks poeriiulitelt lihtsam leida. Kaul Nurme sõnul on talutoidu tootjate peamiseks probleemiks turustamine, kuna toodete reklaamiks napib tootjatel sageli vahendeid. “Talutoidu tootjate tootmismaht on toidutööstustega võrreldes suhteliselt väike ja piiratud tootmismahtude juures pole võimalik tellida reklaami lehes, teles või raadios. Nii sündiski idee defineerida talutoit iseseisvaks toidukategooriaks ja omistada talle kindlad kvaliteedinõuded, mida ühise kaubamärgi all saaks kollektiivselt reklaamida,” selgitab märgi loomise tausta Kaul Nurm.

Kaul Nurm: 18% tarbijatest eelistaks oma sisseostude tegemisel talutoitu tööstuses valmistatud toidule
Kaul Nurm: 18% tarbijatest eelistaks oma sisseostude tegemisel talutoitu...

“Ehtne talutoit” – naturaalse, värske ja maitsva toidu sümbol

Kaul Nurme sõnul töötati talutoidu mõiste ja kriteeriumid välja Talupidajate Keskliidus koostöös talutoidu tootjatega. “Selleks korraldasime neli piirkondlikku nõupäeva, kus arutasime tootjatega läbi kriteeriumid. Seega võib öelda, et nõuded on kokku lepitud ja omaks võetud tootjate endi poolt,” selgitab Nurm. Mõiste „Ehtne talutoit“ alla mahuvad nii talus toodetud põllumajandussaadused, toiduained kui ka nende töötlemisel saadud valmistoidud.

Et tootjal oleks õigus talutoidu märki kasutada, peab täidetud olema mitu tingimust. Näiteks võib end taluks pidada põllumajanduslik ettevõtmine, mis kuulub perekonnale või üksikisikule ja kus olulist osa tööst teevad pereliikmed. “Talutoidu tootele põhitunnust andev komponent peab olema pärit märgiga ühinenud talust, talutoidu valmistamiseks ei tohi kasutada sünteetilisi toidulisandeid, nagu maitsetugevdajad, toiduvärvid, säilitusained, emulgaatorid,” avab Nurm tausta.

Ta lisab, et „Ehtne talutoit“ on naturaalse, värske ja maitsva toidu sümbol ning garantii. Uue märgi kujund – tõusev päike – ühendab kõiki talutoidu tootjaid sõltumata asukohast ja valdkonnast, tuletades meelde toidu ja elu allikat. Stiliseeritud maja kujund sümboliseerib lihtsustatult talu, millest paljud on tänapäeval moodsad tootmiskeskused.

Kaubamärgi kasutamine

“Ehtsa talutoidu” kaubamärki võib kasutada toote pakendil, mis näitab, et tegemist on ehtsa, talus kasvatatud ja valmistatud toiduga. Samuti on märgiga varustatud ka kõik ehtsat talutoitu tootvad talud. “Kui näete “Ehtsa talutoidu“ kaubamärki poeriiulil või kaupluseuksel, tasub talutoitu otsida just sealt. Teede äärde paigutatud ja tunnusmärgiga varustatud suunaviidad juhatavad teid taluõuele, kus talutoitu toodetakse ja müüakse. Kui aga märkate seda tunnusmärki restoraniuksel või menüülehel, tasub talutoidu eelistajal astuda sisse just sinna restorani ja otsida õiget talutoitu sealt,” selgitab Kaul Nurm.

“Ehtsa talutoidu” märki kandvad talud

“Ehtsa talutoidu” märgi kandjate seas on nii põlluharijaid, loomakasvatajaid kui ka hoidiste valmistajaid, kuid neid kõiki seob soov valmistada puhast, naturaalset ja kodumaist talutoitu. Praeguseks on märgikandjaid ligi kuuskümmend ja ehtsa talutoidu talusid võib leida igast Eestimaa otsast. Sellest, miks talutoidu märk oluline on ja kuidas see talu tegemistele kaasa aitab, jagavad oma kogemusi ka märgikandjad ise.

Pärnumaal Mui külas asuv Sepa mahetalu on tunnusmärgi saanud just tänu oma maitsvatele piimatoodetele. Mahetalu perenaise Nele sõnul võtab “Ehtsa talutoidu” märk väga hästi kokku seda, mida väikesed talutootjad teevad. “Kindlasti aitaks talutoidu propageerimisele enam kaasa, kui talunikud ise märki rohkem oma toodetel kasutaksid,” arvab perenaine. Tema sõnul eristab selle märgiga tooteid teistest just ausus, kuna toodetes ei kasutata säilitusaineid ega kõikvõimalikke stabilisaatoreid-emulgaatoreid. “”Ehtsa talutoidu” tooted on valmistatud ausatest toorainetest, mis on kokkuvõttes inimese tervisele märksa sobivamad kui suurtootjate omad,” nendib perenaine.

Sepa mahetalu perenaine
Sepa mahetalu perenaine

Pajumäe talu noorperemees Viljar Veidenberg peab naturaalse talutoidu plussiks ennekõike maitseküllust. “Põhjuseks, miks tarbija peaks valima talutoote, on ikka talutoodete maitse,” ütleb mees. Samuti näitab pakendil olev “Ehtsa talutoidu” märk, et raha läheb talutootmisesse, väiksesse külla või maapiirkonda, kus tegelikult on iga sent oluline ja arvel. “See annab kindlasti võimaluse toetada just väiksemaid piirkondi,” selgitab Viljar. Tema sõnul on ”Ehtsa talutoidu” märk teinud tootja elu lihtsamaks ja talu jaoks on iga reklaam oluline. “Ehtsa talutoidu” märk on kindlasti müügile kaasa aidanud,” tõdeb peremees.

Pajumäe talu noorperemees
Pajumäe talu noorperemees

Üvasi talu perenaine ja Arne Väljaotsa talupere on ühel meelel, et väikestel tegijatel on üksi ilma abita väga keeruline oma kaupa turustada. “Ehtsa talutoidu” märgi kandja Üvasi talu perenaise Anne sõnul võimaldab märk talul hõlpsamini turustuskohti leida. „Me ei oleks muidu ise oma jõududega maamessile läinud, aga koos teiste märgikandjatega ja “Ehtsa talutoidu” märgi all oli seda palju lihtsam teha.” Arne Väljaotsa talu peremees ja perenaine kinnitavad samuti, et märk on neid palju aidanud nii müügikohtade kui ka messipiletite osas, mis on olnud igati tänuväärne. “Lisaks toob “Ehtsa talutoidu” märk ikka uhkema tunde ja mida rohkem seda reklaamitakse, eks seda rohkem aitab see meid ka” kinnitavad mõlemad.

Arne Väljaotsa talupere
Arne Väljaotsa talupere

Aastate jooksul on märgi tuntus sedavõrd kasvanud, et sel aastal korraldas Eestimaa Talupidajate Keskliit ka parima talutoidu konkursi “Parim talutoit 2016”.

Siiri Soosaar
põllumajandus.ee kaasautor

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised