Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti künnimeistrivõistluste planeerimine sai hoo sisse

Eesti künnimeistrivõistluste planeerimine sai hoo sisse
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eesti künnimeistrivõistlused 2017 & Tehnika Teeviit 2017 korraldustiim kogunes juba jaanuaris, et läbi mõelda septembris toimuva suursündmuse ideekava ja paika panna korralduse olulisemad punktid.

Koguneti Tartus Maaülikoolis, kes on tänavuste võistluste üks peakorraldajatest. Eelmisel kahel aastal on Eesti künnimeistrivõistlused toimunud Kehtnas Raplamaal. Eesti Künniseltsi juhatuse liige Margus Ameerikas ütles, et koha vahetus on tingitud sellest, et eelmiste aastate korraldajad saaks puhata ja üritusel saaksid osaleda huvilised Eesti eri piirkondadest. „Jagame jõudusid ja teeme sel korral Rõhul. Eelmisel aastal Kehtnas oli ligi 5000 külastajat. Nüüd ootame rohkem.“

Täpne künnivõistluse asukoht saab olema Rõhu katsekeskuse territoorium ja kohe selle kõrval asuvad Haage Agro põllud. Rohumaad küntakse katsekeskuse alal ja kõrrepõldu Haage Agro maadel.

Haage Agro juht Andres Härm ütles, et nende maadel on juba nõukogude ajal peetud toonase Tartu rajooni künnivõistlusi. „Nii, et jätkame aga traditsioone. Meie ülesanne on võistlustel küntav  kõrrepõld ette valmistada. Maha oleme pannud varajase odra, mis võistluste ajaks on koristatud,“ ütles Härm.

Maaülikool kaasab ettevõtmisesse erinevad instituudid

Parimad meisterkündjad esindavad Eestit kündmise maailmameistrivõistlustel

Eesti künnimeistrivõistlusi on peetud alates aastast 1965, traditsiooniliselt septembris. Künnivõistlused on kahel viimasel aastal toimunud Kehtnas, enne seda 10 aastat Olustveres ja 9 aastat Jänedal. Eesti künnivõistlusi ei peetud aastal 1973, 1978–1980, 1982–1983, 1985–1986 ja 1988.  Alates 1989. aastast on tänu Eesti Künniseltsile peetud võistlusi igal aastal.

Samal ajal on eestlased osalenud 24 aastal künni maailmameistrivõistlustel, kõrvale jäädi 1997., 2006., 2008. ja 2009. aastal.

Esimest korda jõudsid Eesti kündjad maailmameistrivõistlustele Norras 1989. aastal. Varem olid kahekümne aasta kestel meie künnimehed ja -naised edukad NSV Liidu künnivõistlustel ja rahvusvahelistel sotsialismimaade künnivõistlustel. Käesoleva aasta Eesti künnimeistrid Jüri Lai Stokker Agri OÜst ja Raido Kunila Dotnuva Baltic ASist esindavad Eestit järgmise aasta künni maailmameistrivõistlustel Keenias 1. ja 2.detsembril 2017.

Allikas: Heino Laiapea, Kaspar Järvala künniklubi

Järelkasvu teema on oluline

selgitatakse välja Eesti künnimeistrid;

toimub minimess Tehnika Teeviit;

toimub hobukünni võistlus;

palju meelelahutust osalejatele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960