Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rando Värnik: Piimandussektoris on vaja enam finantskirjaoskust ja koostööd

Rando Värnik: Piimandussektoris on vaja enam finantskirjaoskust ja koostööd
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Tulemusmõõdikute süsteemi rakendamine teadlikuma otsustusprotsessi juurutamiseks piimatootmise ettevõtetes kogub hoogu.

Eesti Maaülikooli Majandus- ja sotsiaalinstituut koostöös Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistuga on alustanud ühisprojekti „Tulemusmõõdikute süsteemi rakendamine teadlikuma otsustusprotsessi juurutamiseks ning tootmise efektiivsuse tõstmiseks piimatootmisettevõtetes“.

Rando Värnik,Kalev Kreegipuu,Märt Riisenberg,Aadi Remmik,Kadi Lood,Eero Kalm,Andres Kukke.

Projekti eesmärk on tõsta piimatootmise ettevõtete teadlikust oma tootmisprotsessi efektiivseks kujundamiseks ning konkurentsivõime suurendamiseks ettevõttes tekkiva tootmisinfo ning majandustulemuste analüüsi kaudu.

Antud projekti sihtgruppi, kelleks on piimatootmise ettevõtete omanikud, juhid, raamatupidajad ja ökonomistid, silmas pidades toimus 19. jaanuaril Eesti Maaülikoolis esimene seminar, millest võttis osa ca 65 inimest.„Kuivõrd piimatootmise ettevõtte puhul on tegemist suhteliselt keerulise tootmisprotsessiga siis ettevõtjad on jõudnud arusaamale, et koostöös teadlastega oleks vajalik luua süsteem, mis võimaldaks võrdlust oma ettevõtte oluliste tulemusnäitajate ning teiste ettevõtete sarnaste näitajatega,“ selgitas projekti olulisust EMÜ maamajanduse ökonoomika vastutusvaldkonna juht, professor Rando Värnik.  „Võib ju küsida, et mis on siis nüüd juhtunud, et piimatootjad suhtuvad koostöösse positiivselt? Vahepealsed keerulised kriisiaastad on õpetanud, et finantskirjaoskust ja koostööd on vaja enam, üksteiselt õppides on võimalik ehk ennetada mõningaid tekkida võivaid suuremaid kahjusid.“

Projekt: Tulemusmõõdikute süsteemi rakendamine teadlikuma otsustusprotsessi juurutamiseks, tootmise efektiivsuse tõstmiseks piimatootmise ettevõtetesProjekti algus 01.08.2016Projekti lõpp  31.12.2021            Eesmärgiks on: piimatootmise ettevõtete tootmisprotsessi iseloomustavate andmete süsteemne kogumine ning analüüsitud/töödeldud info kasutamine ettevõtete tootmisprotsessi efektiivsuse tõstmiseks.Projekti tegevused jagunevad neljaks osaks:- andmebaasi tehnilise lahenduse loomine ja haldamine;- andmete kogumine;- andmete analüüs;- tulemuste levitamine ja publitseerimine.Kogutavad andmed hõlmavad kogu piimatootmiseettevõtte tootmisprotsessi, kuid põhitähelepanu on pööratud viiele lõigule, mille osas on ettevõtete tulemused (omahind, kasumlikkus) varasemate uuringute põhjal kõige suuremas osas varieerunud:- Lüpsikarja söötmise efektiivsus;- Lüpsilehmade tervis ja karjas püsivus;- Noorkarjakasvatus;- Piima kvaliteet ja omadused;- Geneetiliste omaduste mõju.Projekti rahastatakse MAK 2014-2020 meetme 16.2 abil.

Asjadest peab ühtmoodi aru saama

Tekib praktiline võrdlusvõimalus

Seega arutati seminaril piimatootjatega projekti praktilist läbiviimist, tutvustati selle tarbeks loodud andmebaasi ning ärianalüüsi tarkvara. „Tulemusmõõdikud (KPI) on arvulised näitajad, mis iseloomustavad tootmisprotsessi või selle lõikude tulemuslikkust ning võimaldavad seda teiste ettevõtetega võrrelda,“ lisas Värnik ja ütles, et kõik huvilised võivad lisainfo saamiseks tema poole pöörduda.

Tulemusindikaatorid
Foto: Rando Värnik, Maaülikool
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960